Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum ar putea fi oprit războiul din Ucraina. Analiza unui expert în studii de Securitate, la Știrile PROTV

Your browser doesn't support HTML5 video.

Profesorul universitar doctor Cristian Barna, expert în studii de Securitate, a vorbit la Știrile PRO TV despre situaţia pe frontul din Ucraina și la ce să ne aşteptăm în continuare.

Prof. univ. dr. Cristian Barna este expert în studii de Securitate, profesor asociat la Facultatea de Sociologie și Științe Sociale din Universitatea București, prorector la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul și fost ofițer SRI.

Unde ne aflăm acum? În ce punct al războiului am ajuns?

Cristian Barna: Vedem profilându-se un interes al Federației Ruse de a ataca în sudul Ucrainei, pentru că acolo din 2014, de la anexarea Crimeei, asistăm la militarizarea Crimeei, care este un punct strategic focal pentru Federația Rusă la Marea Neagră. Acolo se află flota 17 navală militară a Federației Ruse. O flotă care trebuie să spargă încercuirea pe care NATO a făcut-o, în opinia Federației Ruse.

Ce urmează?

Cristian Barna: Trebuie să ne așteptăm la o înaintare constantă a trupelor ruse. Kievul este doar poarta negocierilor. Cu cât mai repede cade Kievul cu atât se schimbă condițiile de negociere din Rusia și Ucraina. E ca un centru de comandă.

Se vorbește despre o greșeală de planificare și strategie a rușilor care n-au anticipat rezistența redutabilă a ucrainenilor.

Cristian Barna: Federația Rusă cunoaște foarte bine Ucraina. Ce nu putea să anticipeze este faptul că ei vor vrea să lupte. În 2014 Ucraina nu a luptat și probabil s-a bazat pe lipsa apetitului Ucraina. Armata s-a retras din Crimeea și a lăsat Armata rusă să intre. Lucrurile s-au schimbat acum.

Cum ar putea fi oprit acest conflict?

Cristian Barna: Toate semnalele arată același lucru. Trebuie să semneze pacea. Negocierile directe sunt cheia acestui conflict. Este clasicul sistem de a se termina un război. Pentru că nimeni nu a intervenit acolo. Ce spune Zelenski este adevărat. În afară de acele ajutoare în tehnică militară și bani, pe care le primește de la UE și de la NATO, Zelenski nu a primit nimic semnificativ raportat la ceea ce ar putea însemna prezența unei alte părți militare în conflict, ceea ce este foarte corect. NATO este legată la mâini și la picioare, pentru că dacă ar face acest lucru ar izbucni Al Treilea Război Mondial.

Cât de posibilă este o mișcare internă în Rusia care să poată merge până într-acolo încât să răstoarne regimul de la Kremlin?

Cristian Barna: Foarte puțin posibilă pentru că, sociologic vorbind, cifele ne arată că nu se întâmplă nimic în Federație Rusă. Sunt doar niște mișcări de protest simbolice.

Care sunt riscurile pentru NATO, UE, România?

Cristian Barna: Niciun fel de risc, deoarece Putin e conștient că NATO este superior de câteva ori.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult