Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a furat o companie din Ministerul Energiei două milioane de euro de la stat, prin sute de achiziții fictive

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două milioane de euro, atât ar fi furat de la stat funcționarii Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor și Recipientelor sub Presiune, prin achiziții fictive.  

Ancheta făcută de procurorii DIICOT arată că în ultimii trei ani suspecții acționau ca o rețea. Printre cei audiați se numără directorul general al companiei de stat, directorii de achiziții și cel comercial.

Potrivit procurorilor, funcționarii făceau achiziții publice prin platforma SEAP, de la firme controlate de cunoscuți. Bunurile, cumpărate direct, fără licitații, nu erau niciodată livrate, însă contravaloarea lor era achitată de companie.

Ca să scadă însă din gestiune produsele, acestea erau trimise, doar în acte, spre consum, punctelor de lucru din țară și sucursalelor regionale ale companiei.

Din mai 2020 și pâna în prezent au fost făcute 485 de achiziții publice fictive, spun anchetatorii.

Citește și
perchezitii amanet
Ce a pățit un bărbat din Dâmboviţa care a forțat o femeie să ia bani din gestiunea unei case de amanet

Banii, peste 9,6 milioane de lei, au fost plătiți de stat pentru cumpărarea fictivă de produse de papetărie, birotică, materiale de construcții sau accesorii electrice. Sumele erau retrase periodic din conturile firmelor implicate fie la ghișeele bancare, fie de la ATM-uri și ulterior distribuite membrilor grupării în funcție de rangul fiecăruia, spun anchetatorii.

Ce avere are directoarea CNCIR

În acest dosar au fost făcute 39 de percheziții, atât la sediul central al CNCIR, cât și la structurile din țară. Printre cei vizați se numără și Ioana Timofte, directorul general al companiei, alături de aceasta fiind audiați directorul comercial dar și cel de achiziții.

Ioana Timofte este director CNCIR din 2015. În 2022 a avut un venit lunar de aproximativ 4.500 de euro. Timofte și-a cumpărat, conform declarației de avere, două apartamente în București, ultimul în 2022, cu o suprafață de 250 mp. Are bijuterii de 80.000 de euro și două autoturisme. A primit prin donație două case și  două terenuri, în județele Iași și Neamț.

Reprezentanții companiei au declarat ca respectă procedura judiciară și nu și-au întrerupt activitatea. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care are în subordine CNCIR, a fost contactat de Știrile PRO TV pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acuzațiile de delapidare și spălare de bani care planează asupra conducerii instituției, însă nu a comentat situația.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult