Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a fost ales momentul capturării lui Cătălin Cherecheș, monitorizat de două zile de anchetatorii germani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare, a fost prins marți seară de poliția bavareză, în gara din Augsburg, Germania. Autoritățile române fac demersuri pentru aducerea lui în țară.

Între timp, Cherecheș nu mai este primar. Atribuțiile au fost preluate oficial de viceprimarul Doru Dăncuș.

Cătălin Cherecheș a reușit să treacă prin Ungaria şi Austria, fără să fie depistat de poliţiştii de acolo, şi a ajuns în Germania. A fost reperat de autorităţile bavareze pe autostradă, în timp ce conducea cu 200 de kilometri pe oră. Ar fi fost în maşină împreună cu o mătuşă.

Primarul din Baia Mare a ajuns la gara din Augsburg, unde ar fi încercat să scape de mașină și să ia un taxi. A fost momentul în care l-au prins poliţiştii germani.

Într-o fotografie făcută la scurt timp după capturare, se vede sânge pe fața lui Chereches, semn că s-a opus arestării iar agenții au folosit forța.

Citește și
Chereches / Gorghiu
Ministrul Justiției anunță că lui Cherecheș nu i se va aplica "Legea fugarilor", la două zile după ce anunța contrariul

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: „Din momentul ce omul a fugit şi s-a lovit, în această fugă nu ştiu, vom vedea, şi nu văd ce vină au poliţiştii dacă apar astfel de leziuni în timpul unei reţineri unde se opune rezistenţă. De principiu vorbesc, nu sugerez nimic în acest caz, nu ştiu în acest moment.”

Primarul a fost percheziționat, iar asupra lui au fost găsite mai multe sume de bani în euro, forinţi şi lei, şi documente: pasportul, legitimaţia de serviciu şi cartea de rezidenţă pentru Italia. Cherecheș a fost apoi dus în arestul Poliţiei Augsburg unde va rămâne până când va fi prezentat instanţei de judecată.

Judecătorii vor decide dacă îl trimit în România, după ce Ministerul nostru de Justiţie va trimite dosarul lui de condamnare. Primarul are de executat o pedeapsă de 5 ani, pentru luare de mită în formă continuată.

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș: „Nu știu dacă merg în Germania. Până la ora asta, nu m-a sunat dl. Cherecheș din locul unde se află deținut în Germania. Urmează să iau legătura cu avocatul d-lui Cherecheș din Germania, și în funcție de decizia d-lui Cherecheș, în final să vedem care e poziția lui raportat la cererea de predare. În sensul că este o procedură simplificată dacă dl. Cherecheș consimte, va fi adus în cel mai scurt termen în țară. Dacă refuză și invocă anumite motive, procedura se va putea prelungi, și mă refer acum la o durată relativ mai mare de aducere în țară a d-lui Cherecheș.”

Cherecheș era monitorizat de polițiștii germani cu două zile înainte de a fi capturat

Procurorii de la Parchetul General din Munchen au confirmat că primarul a început să fie monitorizat de acum două zile. Autoritățile germane au reușit să restrângă zona de căutare și l-au localizat pe Cherecheș în Augsburg, la mai puțin de 90 km de Munchen.

Procurorii i-au monitorizate telefonul pe care l-ar fi folosit zilele acestea. Mai mult, monitorizate au fost şi rudele lui Cherecheș din Germania. Așa au reușit să îl localizeze în jurul gării din Augsburg. Atunci s-a decis capturarea lui, pentru că, potrivit anchetatorilor, exista posibilitatea să-i piardă urma și să părăsească în scurt timp și teritoriul Germaniei.

Cherecheș va ajunge miercuri în fața unui judecător de la Tribunalul Augsburg, care trebuie să decidă dacă va fi sau nu arestat provizoriu.

Ulterior, Tribunalul Regional Superior din München trebuie să decidă dacă el va fi extrădat.

În funcție de modul în care acesta colaborează ori nu cu anchetatorii, întreaga procedură de aducere a lui Cherecheș ar dura cel puțin patru săptămâni, au mai transmis autoritățile din Germania.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș a comunicat că, în cazul fugii acestuia, a fost deschis un dosar penal pentru trecere frauduloasă a frontierei, fals privind identitatea și favorizarea făptuitorului.

Nu au fost făcute precizări legate de persoanele care l-ar fi ajutat pe Cherecheș să dispară, pentru că această informație „ar putea periclita rezultatul anchetei”.

Printre cei vizaţi ar fi Viorica Cherecheș, mama fugarului. Ea și-a luat concediu de la Spitalul de Boli Infecțioane și Pshiatrie Baia Mare cu 10 zile înainte ca fiul ei să fie condamnat.

Cătălin Cherecheș îşi descria mama ca pe un „înger păzitor”, care i-a fost aproape cât a durat procesul încheiat cu trimiterea lui în închisoare. Despre ea a vorbit și în mesajul din dimineața fugii.

Cătălin Cherecheș: „Nu am vrut 10 ani ca o ființă din familia mea să sufere așa cum a suferit ani de zile mama mea.”

În aceeaşi zi în care a fost prins, a fost publicată şi motivarea deciziei prin care Cătălin Cherecheș a fost condamnat la închisoare. Are 116 pagini.

Magistrații spun că atunci când i-au dat pedeapsa au ţinut cont și de comportamentul lui din timpul procesului, când a dat dovadă de „un profund dispreț față de autoritățile judiciare” și a pozat într-o „victimă a sistemului judiciar și a serviciilor române de informații”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult