Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cu ce probleme se confruntă Transfăgărășanul după redeschidere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unul dintre cele mai faimoase locuri din țară, Transfăgărășanul, s-a deschis publicului. Fascinați de frumusețea peisajului, sute de mii de turiști urcă anual pe șoseaua săpată în munte.

Doar că, din nefericire, nu toți apreciază natura, iar din această cauză aglomerația și mizeria rămân cuvinte la ordinea zilei.

Nici autoritățile nu s-au îngrijit să administreze locul. Au aprobat amplasarea a sute de chioșcuri, rulote și corturi care dau un aspect de bazar și nu au impus reguli clare de urbanism.

Drumul șerpuit printre stânci, izvoarele care se prăvălesc în vale și lacul de smarald în care se oglindesc crestele încă albite de zăpadă fac din Transfăgărășan un loc unic, faimos în toată lumea.

Filmat cu o dronă, peisajul îți taie răsuflarea. Dar dacă revenim la sol, locul se schimbă complet. Chioșcurile, corturile și rulotele, unde turiștii sunt ademeniți cu așa-zise produse tradiționale, strică tot farmecul.

Citește și
Ninsoare
VIDEO. Ninsori abundente pe Transfăgărășan și în Harghita. Drumarii au intervenit
”Locul este dezvoltat haotic”

 

Pe alocuri, zona arată ca un șantier. ”Locul este dezvoltat haotic”, spune unul dintre turiști. Aici, porumbul fiert și clătitele cu ciocolată din borcan stau cu mândrie alături de brânză în coajă de brad.

Tot felul de nimicuri, fără nicio legătură cu muntele, sunt înșirate pe tarabele așezate strategic în calea oamenilor dispuși să cumpere orice.

"În primul rând, se cer pietre de mină, cu ce suntem învățați. Avem pietre de mină, coliere, brățări, cercei, magneți de frigider. Am adus, inimioare...”, spune unul dintre comercianți.

Pentru ca locul să fie păstrat curat, comercianții și cabanierii au încheiat un contract cu o firmă de salubrizare din Brașov.

Gunoaiele au ajuns și în lac

 

Pubelele devin însă neîncăpătoare când sunt mulți turiști și în locurile verzi gunoaiele încep să crească odată cu florile de munte. Resturi se strâng și în lac.

"Ar fi mult de lucru, dacă ne uităm aici, în jur, și în lac. Cred că o curățenie de vreo trei luni ar merge. Eu aș da amenzi, aș da amenzi pentru asta", spune unul dintre turiști.

”Pentru mine, e o bucurie când vin aici să văd stăncile, să văd apa curată, cât încă mai e curată. Deși de multe ori se văd gunoaie”, spune și un alt turist.

Iar acesta este doar începutul. În miezul verii, Transfăgărășanul se trasformă într-un nesfârșit șir de mașini: peste 5.000 au numărat anul trecut lucrătorii de la drumurile naționale într-o singură zi, de Sfânta Maria.

"E de dorit să se păstreze autenticitatea și unicitatea acestui loc. Însă, un semnal de alarmă aș ridica asupra turiștilor. Natura merită mai mult, adică păstrată curățenia", îndeamnă o turistă.

Turiștii, sfătuiți să vină cu bicicleta

 

"Recomandat este să faceți și drumeții cu bicicleta. Tot mai mulți vin pe două roti, preferăm pe două roți. E un sport frumos care nu face gălăgie, față de ATV-uri sau alte mijloace motorizate. Este rezervație naturală, preferăm să fie liniște decât zgomot și aglomerație chiar pe lac", spune Leo Klingeis, care este cabanier.

Dată în folosință în 1974, șoseaua lungă de 151 de kilometri taie munții Făgăraș de la nord la sud, iar punctul de maximă altitudine se află la 2.042 de metri.

Cascada și lacul Bâlea, barajul de la Vidraru și urșii care apar adesea în calea oamenilor au dus faima Transfăgărășanului în întreaga lume.

Realizatorii emisiunii Top Gear au testat și ei Transfăgărășanul în 2009 și l-au declarat cel mai spectaculos drum pentru condus.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult