Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza forței de muncă se accentuează în agricultură. Femierii nu găsesc muncitori calificați care să opereze utilajele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși agricultura evoluează, forța de muncă nu reușește să țină pasul. Femierii au investit tot mai mult în utilaje complexe, însă nu găsesc angajați care să știe să lucreze pe ele.

Astfel, iau muncitori care văd pentru prima dată un tractor modern. Puținii tehnicieni care au experiență au plecat în străinătate, iar liceele cu profil agricol au specializări depășite. Nici Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă, nu califică șomeri în astfel de meserii.

Cornel Băjenaru este la bază zugrav. A vrut să își schimbe meseria solicitantă cu una mai comodă, dar nu lipsită de dificultăți. Bărbatul de 36 de ani s-a angajat tehnician agricol și lucrează pe un utilaj de ultimă generație. Se bazează pe colegii săi până va deprinde nouă meserie.

Valentin Maxim a mai lucrat pe tractoare, dar nu cu modele noi. Patronul său l-a trimis la cursuri ca să învețe cum funcționează utilajele tehnologizate. Acum este mecanizator pe un tractor de mare putere.

În 2021, România a avut o producție agricolă de excepție. La grâu, de exemplu, fermierii au depășit recordurile ultimilor 10 ani. S-au strâns peste 11 milioane de tone, potrivit Ministerului Agriculturii. În 2019 - până acum an de referință pentru agricultură românească - am avut 10 milioane. O parte consistentă din veniturile obținute de fermieri a mers în utilaje performante. Doar că pe piață nu este și personal specializat.

Cornel Zamfir, administratorul unei ferme: ”În cam 3 ani de zile cel puțin 30 la sută au plecat în străinătate a fost foarte greu să îi califici pe un tractor de o sută şi ceva de mii de euro, pe o combină de 200 de mii de euro. Chiar ei băieții le era frică să nu cumva să le strice”.

George Lămureanu, inginer agricol: ”Lucrăm cu oameni din ce în ce mai nepregătiți necalificați. Riști să strici tractorul, să strici combina pentru că nu sunt specialiști în așa ceva”.

Salariul unui angajat care lucrează cu astfel de mașini este, în medie, de 1.000 de euro pe lună. Dar vara depășește această sumă. Din păcate, Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă nu organizeză cursuri pentru cei care ar putea să se angajeze în agricultură. În timp ce liceele de profil au programa depășită.

Dilara Cioconea, directoarea unui colegiu tehnologic: ”Noi ar trebui să ne punem de acord cu cerințele de pe piața muncii, să-i consultăm pe agenții economici să vedem exact de ce au nevoie”.

Numai în Dobrogea, fermierii au nevoie de peste 400 de angajați. Cum nici doritori necalificați nu sunt destui, aceștia iau în calcul să aducă personal din Nepal, Thailanda, India sau Bangladesh.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult