Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza de oxigen din spitale obligă autoritățile să apeleze la soluții de avarie. Cum fac față spitalele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza de oxigen din spitale, care a făcut deja victime printre pacienții cu forme grave de Covid, ne obligă să apelăm la soluții de avarie.

Autoritățile anunță că, în loc de oxigen medicinal, poate fi folosit și oxigenul industrial. Între timp, unii producători și-au triplat livrările către spitale față de valul trei al pandemiei, iar unitățile sanitare se pregătesc pentru zile chiar mai grele.

Din păcate, numărul mare de bolnavi a dus la o criză de oxigen în unele spitale. La Spitalul din Târgu Cărbunești, cinci pacienți și-au pierdut viața după ce instalațiile au rămas fără oxigen, iar acum câteva zile, la Iași, Spitalul de Boli Infecțioase a trecut la oxigen de sudură pentru a-și ține în viață bolnavii.

Joi, Guvernul a anunțat că va fi folosit oxigen industrial pentru pacienții Covid. Între timp, toți ochii sunt pe stocurile din spitale.

Mirela Ciobănescu, medic rezident: "Un tub din ăsta i-ar ajunge undeva la o oră și jumătate, cam așa, doamnele asistente trebuie să fie mereu cu ochii pe butelii să nu se se consume, pentru că altfel pacientul rămâne fără oxigen."

Citește și
Situație critică în Buzău. Bolnavii de Covid primesc oxigen în parcare, direct în mașinile cu care vin la spital
Situație critică în Buzău. Bolnavii de Covid primesc oxigen în parcare, direct în mașinile cu care vin la spital

Ca să facă față avalanșei de pacienți Covid, spitalul județean Botoșani a făcut contracte cu trei furnizori pentru alimentarea stației de oxigen, dar și cu unul care aprovizionează spitalul cu butelii.

Ioan Asaftei: "Pe parcursul anului 2020, consumul a fost de 317 mii de metri cubi. Până la 18 octombrie, consumul e de 414.000, urmând ca în lunile care au rămas să fie o creștere exponențială a consumului."

De pe porțile unei fabrici de oxigen din România, ies de zece ori mai multe încărcături cu oxigen decât în perioada de dinainte de criza sanitară și de trei ori mai multe față de valul trei al pandemiei.

Producătorii de oxigen lucrează non-stop pentru a face față cererii crescute. Ei ne explică și ce înseamnă ''oxigenul industrial'' sau ''de sudură'', produs de firme autorizate.

Roxana Jouni, director producător de oxigen: "Lucrăm șapte zile din șapte. Din punct de vedere al caracteristicilor produsului, oxigenul industrial corespunde celui medicinal, având aceeași puritate, minim 99,5%, fiind fabricat în aceleași facilitați. Diferența dintre cele două produse constă în totalitatea analizelor și documentelor prin care certificăm trașabilitatea acestor produse."

Chiar Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis o informare referitoare la folosirea de butelii de oxigen medical sau tehnic în concentrație de 90-96% ca soluție viabilă care permite acoperirea deficitului de oxigen medicinal cu o concentrație de minimum 99,5%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult