Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza cartofilor. Leguma va deveni delicatesă la iarnă, din cauza secetei din Europa

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cartofii prăjiți, mâncare de bază pentru mulți, vor deveni delicatesă la iarnă. Din cauza secetei, fermierii scot din pământ tuberculi mici, cât nuca, sau cât oul.

Calculele arată că aproape trei sferturi din necesarul de consum al României trebuie asigurat din alte ţări, însă și aici este o problemă - recolta este slabă, în toată Europa.

Alexandru Deneș, un agricultor din Covasna, nu are nevoie de cântar ca să-și evalueze marfa. Vede cu ochiul liber că mai mult de jumătate dintre cartofi sunt mărunți, imposibil de valorificat pentru consum. Vor ajunge furaj pentru animale, spune el.

Alexandru Deneș: „Anii trecuți am avut la un hectar trei vagoane, trei vagoane jumătate, dar acum niciun sfert nu e. Dacă ieșim la zero e foarte bine, dar nu cred.”

Un român mănâncă, în medie, 92 de kilograme de cartofi pe an. Ce cantitate este necesară pentru a asigura necesarul pentru toată România

Un român mănâncă într-un an, în medie, 92 de kilograme de cartofi. Ca să asigure necesarul întregii populații, România are nevoie de aproape două milioane de tone.

Citește și
seceta
Seceta s-ar putea adânci în următorii ani. Comisia Europeană îndeamnă statele UE să reutilizeze apele uzate

Din păcate, suprafețele pe care le cultivăm cu cartofi s-au înjumătățit de la un an la altul.

Romulus Oprea, președinte Federația Națională „Cartoful” din România: „Astăzi (luni) sunt înregistrate la APIA în jur de 30.000 de hectare.”

Producția medie la hectar este de 16 de tone și, într-un an normal, scoatem din pământ 480.000 de tone de cartofi. Adică, 27% din necesarul de consum.

Fermierii spun că seceta va face ca anul acesta recolta să fie cu 30% mai mică.

Josef Socs, cultivator de cartofi: „Producția normală ar fi cartofi minim de dimensiunea aceasta sau mai mari! Și la noi majoritatea sunt de această dimensiune. Sub 50-55 milimetri, deci cartof mărunt.”

Pentru cartofii pai, tuberculul trebuie să fie mare.

Marius Muntean, bucătar: „Lungimea contează ca și aspect final. Arată mult mai bine un cartof care este mai lung, dă senzația de fresh, de mare și te ajută și la plating. Este foarte importantă grosimea lor, un cartof de nouă milimetri se prăjește între trei și cinci minute.”

Cartofii pai congelați vin, aproape toți, din alte ţări - circa 100.000 de tone.

Companiile care îi aduc din Franța, Germania, Polonia și Belgia spun că s-au scumpit peste măsură.

Prețurile cartofilor au crescut până la 45%

Olivia Pleșea, reprezentant importator de cartofi: „Față de anul trecut avem o creștere între 40 și 45%, este un procentaj destul de mare. Noi începem undeva cu un preț pe kilogram între șase lei 50 și opt lei, depinde de modelul cartofului, plus TVA”.

Câteva ploi torențiale au adus speranță printre cultivatorii de cartofi din Franța, Germania, Belgia și Olanda, dar agronomii așteaptă să vadă cum vor reacționa culturile și dacă nu cumva este prea târziu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult