Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cristian Diaconescu, despre ordinul lui Putin. „SUA și NATO trebuie să ia în considerare foarte serios un răspuns pe măsură”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce Ucraina și Rusia puneau la punct negocierile de la granița cu Belarus, Vladimir Putin ordona ministrului Apărării și șefului Statului Major să ridice alerta arsenalului nuclear de descurajare.

Putin a invocat sancțiunile economice „neprietenoase și ilegale” ale Occidentului și „comentariile agresive” ale liderilor NATO la adresa de Rusia.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Acest anunț al președintelui Putin încă este evaluat în cancelariile occidentale. Poate fi un semnal strategic și unul tactic. Tactic pentru negocieri și strategic pentru poziționare față de statele NATO pentru că, în mod normal, dacă această amenințare se concretizează, SUA și NATO trebuie să ia în considerare foarte serios un răspuns pe măsură. Raportul între ceea ce statele membre NATO au făcut, adică să ia o serie de decizii pentru mobilizarea pentru prima dată a forței de răspuns rapide, peste 40 de mii de militari în flancul estic, și ceea ce se întâmplă în Ucraina prin intervenția militară directă, în mod categoric nu există nici un termen de comparație. O astfel de alarmă în ceea ce privește descurajarea nucleară nu poate rămâne fără răspuns pe același palier. Orice dialog este de preferat confruntării armate. Este posibil ca aceste negocieri să debuteze numai dacă Federația Rusă oprește agresiunea. Pentru că, atâta timp cât intervenția militară se desfășoară în continuare, nu cred că există vreo rațiune din partea ucrainenilor de a se așeza la masă.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult