Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Portocală, un motan de 5 ani din Iași, a murit pur și simplu de spaimă din cauza petardelor de Revelion

Your browser doesn't support HTML5 video.

Distracția unor inconștienți din noaptea de Revelion a fost un coșmar pentru animalele de companie.  

Cabinetele veterinare sunt pline în aceste zile de pacienți necuvântători. Mulți câini s-au rănit când au fugit de zgomotul petardelor. Alții nu s-au mai întors acasă și sunt căutați de stăpâni.

Portocală, un motan roșcat de cinci ani din Iași, a murit pur și simplu de spaimă după ce un grup de tineri a aruncat cu petarde în curtea blocului în care locuia. Stăpâna lui l-a găsit fără suflare.

Un cățel de șase luni a fugit disperat din curte, direct pe șosea, unde a fost lovit în plin de o mașină.

La spitalul veterinar a ajuns și un stăpân de pisici îngrijorat pentru motanul lui, Gerard, care a dispărut în noaptea de Revelion din cauza artificiilor.

Citește și
caine
Un câine dat dispărut în urmă cu 7 ani a supraviețuit în sălbăticie. Ce au aflat salvatorii cu ajutorul microcipului. FOTO

Dumitru Dulgheru, proprietar: „Am constatat agitația animalelor, o fugă dezorganizată dintr-o parte în alta. A venit abia la 12 ore. Și-a refăcut prezența în curte".

Mii de animale nu s-au întors nici acum acasă, după ce au fugit speriate. Este și cazul unui cățel din rasa Teckel care a rătăcit prin oraș până când o femeie l-a luat acasă și speră să-i găsească stăpânul.

Anca Leonte: „L-am găsit pe el. Era speriat, se ținea după oameni. Probabil că săracul era epuizat. Ar fi vreo cinci kilometri față de cartierul inițial în care a fost văzut, deci săracul a mers speriat și dezorientat”.

Veterinarii spun că animalele percep zgomotele de la artificii și petarde de patru ori mai intens decât noi. Pentru ele noaptea de Revelion e un coșmar.

Ema Cecilia Stratulat, medic veterinar: „Bubuiturile sunt percepute exact ca și omul în cazul unui război, când este o bombă care explodează, fix același sentiment îl are și animăluțul. Îi sperie încât poate opri inima sau îi împing către gesturi disperate”.

Pentru a le proteja, medicii recomandă să stăm alături de ele și să le distragem atenția de la zgmotele puternice. Le puteți pune muzică sau puteți vorbi cu ele.

Lucreția, proprietară: „În fiecare an de Revelion stau de la 23:30 până la 01:00, în scaun în curte, și am grijă de ei. Tremură de vai sufletul lor. Tremură și latră. Groaznic sunt de îngroziți”.

Medicii recomadă și microciparea animalelor de companie, în special în cazul celor care ies în curte, pentru a putea fi găsite mai ușor, dacă fug.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult