Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal uriaş în jurul unui nou proiect imobiliar. Parcul din Capitală care ar putea dispărea

Ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare din București începe cu un mare scandal.

Consilierii generali ai Capitalei, au aprobat construcția a trei blocuri, în apropierea Palatului Victoria, în Parcul Filipescu. Domeniul ar trebui să rămână spațiu verde, spun activiștii, care susțin că vor merge în instanță. De cealaltă parte, arhitectul-șef al Capitalei insistă că proiectul este legal și benefic pentru oraș.

Terenul, cu o suprafață de 4.200 de mp, se află la mică distanță de Piața Victoriei, într-una dintre cele mai valoroase zone ale Capitalei. Face parte din Parcul Filipescu, unde în 1915 a fost construită vila Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric și una dintre clădirile neoromânești reprezentative ale Bucureștiului. Terenul din jur a fost amenajat ca o grădina pentru conac.

Pe acest teren sunt momentan șapte astfel de construcții joase, magazii în mare parte și o centrală. Proiectul prevede ca acestea să fie dărâmate și apoi să fie construite trei blocuri cu patru etaje, care ar ocupa jumătate din suprafața totală a terenului.

Proiectul a trecut cu majoritate de voturi în consiliul general al Capitalei. Consilierii PNL și USR însă, au votat împotrivă.

Citește și
Ioana Craciunescu
Lumea de basm, construita de Ioana Craciunescu din ruine. "Nu iubesc hotelul, nu ma lasa sa visez"

Stelian Bujduveanu, consilier PNL: „Considerăm că nu este oportun să se facă derogări de la actualul regulament de urbanism pentru acea zonă, indiferent ce se dorește a se face acolo. E cam ultima zonă verde din domeniul privat al statului.”

Alexandru Gâdiuță, USR: „Consider că acest proiect este nociv pentru dezvoltarea urbanistică a Bucureștiului. Edificiul propus nu se încadrează sub nicio formă cu specificul acestei zone. Nici nu respectă regimul de înălțime. Din punctul meu de vedere, există dubii mari cu privire la legalitatea actelor care au stat la baza acestui PUZ.”

Mai mulți activiști de mediu susțin chiar că proiectul ar fi ilegal și că vor ajunge în instanță.

Nicușor Dan, Salvați Bucureștiul: „Acest teren de care vorbim e acesta. După cum vedeți pe această planșă a PUZ-ului scrie foarte clar: spațiu verde amenajat. Conform legii mediului, acest spațiu trebuie să rămână în continuare spațiu verde. Și tot acest parc este parc din monumentul istoric, adică este imobilul, împreună cu parcul.”

Domeniul a fost dezmembrat acum patru ani de Rapps. O parte a fost vândută dezvoltatorului care vrea să ridice blocuri.

Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Capitalei: „Acest proiect este legal și benefic pentru oraș.  Vine să aducă un plus într-o zonă care a suferit în ultimii 30 de ani o degradare continuă. Orașul nu poate sta pe loc, nu poate să rămână înghețat. Creșterea urbanistică și economică este singura șansă de salvare a capitalei noastre. Nu putem rămâne în urmă.”

Dezvoltatorul care a obținut toate avizele, inclusiv pe cele de la Ministerul Culturii și Agenția pentru Protecția Mediului, susține că terenul nu este spațiu verde.

Consiliul General a mai aprobat un proiect similar, tot pe un spațiu verde din cartierul Primăverii. Și acolo va fi ridicat un bloc.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult