Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Conducătorii de trotinete electrice riscă amenzi de până la 1.160 lei. Ce reguli trebuie să cunoască

Your browser doesn't support HTML5 video.

Accidentele cu trotinete electrice s-au triplat anul aceasta, față de aceeași perioadă din 2021, numai în Capitală.

Mulți copii sub 14 ani le folosesc, pentru că legea care le interzice acest lucru nu prevede sancțiuni pentru ei sau pentru părinți.

Circulația trotinetelor electrice este permisă doar pe pistele trasate sau pe carosabil, dar în marile orașe, sute de asemenea vehicule se strecoară pe aleile înguste, împânzite de copii şi de vârstnici, care nu reuşesc mereu să se ferească.

Polițist: „Reduci viteza, stai la semafor, să fiți foarte atenți unde e pistă, mergeți pe pistă și, unde nu aveți, să nu circulați pe trotuar, ci pe partea carosabilă.”

Numărul accidentelor grave în care au fost implicate trotinete în București s-a triplat în primele luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Amenzile pot să ajungă până la 1.160 lei pentru cei care nu respectă legislația în vigoare. Regulile sunt clare, însă cei mai mulţi nu le respectă.

Trotinetele electrice şi bicicletele au voie să circule doar pe pista de bicicletă, iar în cazul în care nu există, pe carosabil. Cei sub 14 ani nu au voie să utilizeze trotinete electrice, iar până la 16 ani casca este obligatorie.

Claudiu Costea, brigada rutieră: „În situația conducătorilor de trotinetă, pentru a schimba direcția de deplasare, acesta trebuie să coboare de pe trotinetă, să meargă la trecerea pentru pietoni și să schimbe direcția de deplasare. Pentru cei care utilizează trotineta electrică pentru livrare a mâncării, sunt cazuri în care utilizează telefonul mobil, lucru pe care legea îl interzice.”

Şi, cum regulile nu sunt respectate, numărul celor răniţi este tot mai mare.

Medicii trag un semnal de alarmă.

Dr. Alexandru Ulici: „Chiar azi noapte am primit un pacient, un copil cu accident de hoverboard, cu o fractură supracondiliană de humerus extrem de gravă. Nu e gardă fără un accident de acest tip și de fiecare dată constatăm măcar o încălcare a unei reguli, fie nu e echipamentul, fie nu s-a mers pe unde este corect. În ultima vreme ne confruntăm cu un număr crescând de pacienți cu traumatisme severe în urma accidentului de trotinetă. Gândiți-vă că, de exemplu, trotinetele electrice, unele din ele sunt limitate ca viteză, dar altele ajung la 30-40 km pe oră și o căzătură de pe o astfel de trotinetă va genera un traumatism cu leziuni, exact ca cele care survin după impacturi energetice mari.”

Firmele care închiriază trotinete oferă două tipuri de asigurare: asigurare de accidente personale şi asigurare de răspundere generală. Una dintre firme transmite că de la lansarea serviciului în România, incidența utilizării acestor asigurări a fost de sub unu la mia de utilizatori.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult