Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Concurs de vinuri cu tradiție, la Castelul de la Sâncrai. Degustătorii au avut de ales cea mai aromată băutură

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vinul bun îmbie la vorbă și „spune" zilele acestea povestea boabelor de struguri din vie și până în pahar.  

Producătorii de vinuri din cele patru podgorii ale județului Alba vor să impresioneze cu cele mai bune soiuri albe, roze și roșii și s-au înscris la un concurs cu tradiție, ajuns la cea de-a noua ediție.

Misiunea degustătorilor a fost însă una dificilă - au avut de ales cea mai aromată băutură, după criterii riguroase.

Cu o tradiție de sute de ani în industria vinului, județul Alba are peste 5.000 de hectare cultivate cu viță de vie.

Castelul de la Sâncrai, de pe malul Mureșului, este zilele acestea gazda unui concurs unde vedeta este, bineînțeles, vinul. Fiecare sortiment intrat în competiție și-a spus istoria: de la boabele arse de soare până la licoarea parfumată din pahar.

Citește și
hoti vinuri
Filmul jafului din Spania: Cum a reușit un român să fure vinuri rare de 1,6 milioane de euro. O sticlă era unică în lume

Când a venit momentul să noteze vinurile aflate în concurs, specialiștii au fost atenți la toate aspectele.

Florin Aldea, inspector al Oficiului Național al Viei și Produselor vitivinicole Podișul Transilvaniei: „Se apreciază limpiditatea, apoi urmează aprecierea olfactivă - să fie mirosul soiului respectiv, apreciem de asemenea intensitatea mirosului. Gustul trebuie să fie tipic soiului".

De la an la an vinurile micilor producători sunt tot mai apreciate de clienți.

Sergiu Savu, producător: „Noi am trimis șase etichete. 80% sunt din 2022. Fiind o zonă dedicată vinurilor albe, cred că mai bine de 70% au fost vinuri albe. Fetească regală care e un soi foarte răspândit la noi, e un soi năsvut la noi în Transilvania, lângă noi, pe Valea Târnavelor".

Ovidiu Negrea Oprean, președinte Asociația Țara Vinului: „În funcție de ani vinurile sunt mai seci sau mai dulci, dar anul acesta avem cele mai multe vinuri înscrise în concurs la categoria alb demisec".

Premierea celor mai valoroase vinuri va avea loc vineri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult