Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Companiile de închirieri auto nu mai fac față cererii pe timpul verii. Ce condiții există pentru a rezerva o mașină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Piața de închirieri de mașini își revine ușor și la noi, după o perioadă grea de pandemie în care multe companii au fost nevoite să își reducă flota chiar și cu jumătate, iar altele să se închidă de tot.  

Reluarea turismului internațional aduce interes mare și pentru închirieri de vehicule, mai ales din partea turiștilor străini, dar și a românilor care muncesc în străinătate și vin în vacanță în țară. Și la noi, firmele de închirieri au mărit preturile chiar și cu 20%.

După ce a făcut o inspecție amănunțită a mașinii, Marom a închiriat un autoturism, pe care îl va conduce în următoarele cinci zile în vacanța din România. Vine din Israel împreună cu familia, la rudele de aici, de două ori pe an, și de fiecare dată închiriază mașină direct de la aeroport.

Marom Perl: „Cinci zile și aproape 600 de euro a costat, cu asigurare cu tot. Vrem să mergem la Slănic, puțin la Snagov. Am închiriat mașini tot timpul când am venit aici”.

Străinii și românii din diaspora, principalii clienți

Numai din parcarea aeroportului, zilnic, sunt închiriate peste 30 de mașini, de la o singură companie.

Citește și
inchirieri auto
Ce a pățit un bărbat după ce a închiriat o mașină din București și a predat-o la firmă

Mulți sunt români care se întorc acasă în vacanță, fără mașină, și preferă să închirieze.

Turiștii străini sunt însă mai numeroși, mai ales de când nu mai există restricții la intrarea în țară. Este și cazul a doi soți veniți din Canada care au plecat într-o călătorie în Europa și au închiriat mașini în fiecare țară în care au fost.

Edith și Percy, turiști străini: „Vom merge în Galați și în Moldova. Este mult mai flexibil să închiriezi o mașină. Autobuzul merge pe o anumită rută, dar cu mașina poți merge oriunde îți dorești”.

Condiții pentru a închiria o mașină

O mașină închiriată poate fi condusă inclusiv în afara loalității, nu trebuie să vă limitați la orașul din care ați închiriat-o.

Unele companii oferă inclusiv posibilitatea de conducere în afara țării, în limita a câteva sute de kilometri parcurși pe zi.

Singura condiție este să o aduceți în aceeași stare și cu aceeași cantitate de combustibil care era în rezervor la momentul preluării.

Înainte de închiriere, șoferii sunt obligați să plătească și o garanție, pentru eventuale stricăciuni.

Florin Munteanu, șeful unui birou de închirieri auto: „În cazul în care mașina are vreo daună, marcăm locul în care este afectată. Același proces și la retur. Dacă sunt daune se încasează din garanție contravaloarea daunei, iar în cazul în care are protecție, aceasta acoperă daunele survenite mașinii”.

Companiile nu fac față cererii

Sunt și companii care nu reușesc să facă față cerereii mari. Dar asta se întâmplă și din cauză că au renunțat la o parte din flotă în timpul pandemiei.

Mihaela Frățiman, adminsitratorul unei companii de închiriat mașini: „Poate și de aceea sejururile sunt mai scurte, pentru că ei nu sunt pregătiți să cheltuiască mai mulți bani decât anii trecuți și atunci își scurtează cumva sejururile”.

În funcţie de politica fiecărei companii, pe lângă costul zilnic de închiriere a unei maşini, mai pot exista taxe pentru aeroport, şofer, asigurare, reumplerea rezervorului, livrarea sau colectarea maşinii de închiriat de la o anumită adresă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult