Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comori ascunse în ruine: Materialele de construcție recuperate devin bijuterii decorative de lux care se vând cu mii de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Materialele de construcție recuperate din demolări au devenit o marfă prețioasă pentru cunoscători.  

Lemn ars de soare, cărămizi tradiționale de argilă sau pietre de pavaj cioplite cu sute de ani în urmă sunt adevărate piese decorative cu patină.

Românii care și-au dat seama de valoarea lor le colectează și recondiționează cu grijă apoi le vând cu mii de euro.

În străinătate această afacere aduce profituri serioase. Recuperat din demolări și atent finisat, lemnul vechi împodobește această pensiune din zona Sibiului. Lambriuruile și grinzile cu patină naturală au costat 20.000 de euro.

Un mic atelier din Cisnădie a dat o nouă viață acestor materiale. Cei care lucrează aici și-au dat seama de potențialul afacerii. Lemnul se poate transforma într-o masă de 12 persoane, care se vinde cu peste 1000 de euro. Sau în ferestre ori într-o ușă cu istorie.

Adela Chivărean, restaurator lemn: "Vine cu o poveste cu o poveste frumoasă și cu acest sentiment unic: ai o bucată de lemn pe care nu o mai are nimeni". Periate și frumos tăiate, grinzile și scândurile obținute din demolare iau drumul occidentului. Nu doar lemnul vechi este căutat de arhitecți și designeri, pentru clienții lor. Gresia, mozaicul și pavelele sunt refolosite cu succes. Un atelier din Cluj vinde cărămidă recuperată din demolări. Codruț Gîrboan, producător: "Dintr-o cărămidă scoatem două feliuțe și vindem o feliuță cu 2,5 lei. Este mult mai rezistentă decât o cărămidă nouă." Cărămizile decorative sunt folosite atât pentru fațade, cât și pentru placarea unor pereți, la interior. Atelierul exportă acum și în Olanda și Franța. Claudiu Salanța arhitect: "Pe lângă valențele estetice care sunt de necontestat. Sunt și aceste noi tendințe impuse de Parlamentul european de sustenabilitate, de mediu, pentru că vorbim despre un material care nu mai generează emisii de carbon." În plus, materialele vechi asigură păstrarea aspectului tradițional al clădirilor. Această casă, construită în 1801 în insula grecească Kea, trebuie refăcută cu respectarea unor norme arhitecturale specifice zonei, așa că proprietarul e dispus să investească în restaurare. Franța este una dintre cele mai mari piețe pentru materialele de construcție vechi, colectate din cele mai neobișnuite locuri - case și ferme părăsite, castele, vagoane de tren, ori fabrici dezafectate. Aici, podeaua din lemn recondiționat se vinde cu până la 320 de euro metrul pătrat, iar grinzile ajung la 3700 de euro metrul cub. O fântână de grădină din calcar poate costa până la 5000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult