Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Platformă online pentru angajatori și migranți, în UE. România trebuie să anunțe câți străini pot aduce companiile la anul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană vrea să rezolve lipsa forței de muncă din mai toate domeniile cu lucrători din Maroc, Egipt sau Pakistan.  

A găsit și soluția, o platformă online pentru angajatori și migranți, un fel de cupidon profesional unde se va potrivi cererea cu oferta. Până la sfârșitul anului și guvernul nostru trebuie să anunțe câți străini pot aduce companiile anul viitor.

Benaya a plecat din Nepal fără să știe o boabă de engleză. Română, la fel.

Reporter: De cât timp ești aici?

Benaya: „Doi ani”.

Reporter: Mai stai?

Benaya: „Da”.

Pentru acest an, guvernul României a decis că pot munci în țara noastră cel mult 140.000 de lucrători din afara Uniunii Europene.

Citește și
Muncitorul de la combinatul chimic Azomureș internat acum o lună a murit. Nu mai putea respira la ieșirea din tura de noapte
Muncitorul de la combinatul chimic Azomureș internat acum o lună a murit. Nu mai putea respira la ieșirea din tura de noapte

Cifra e mai mare cu 40% decât contingentul maxim stabilit în 2022, iar atunci numărul permiselor de muncă fusese dublu față de 2021. În spatele cererii sunt angajatorii, care vor să acopere și posturile pentru care e nevoie de abilități mai înalte.

Adriana Boiciuc, asistent manager: „Am întâlnit cazuri în care nu au mai lucrat în domeniu și a trebuit să îi luăm noi de la zero. Dar încercăm să ne adaptăm la nevoile lor ca să ne fie și nouă bine”.

75% dintre întreprinzătorii mici și mijlocii din Uniunea Europeană spun că nu au suficient personal. Comisia Europeană va realiza o platformă online unde angajatorii din țările membre vor anunța locurile de muncă vacante, iar cei care vor o slujbă își vor putea depune CV-urile.

Margaritas Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene: „Este vorba despre toate competențele, indiferent de nivel. Este vorba despre toate tipurile de slujbe, dar bineînțeles se pune accentul pe profesiile unde există un deficit. Asta înseamnă că nu luăm nimănui locul de muncă, ci că susținem afacerile europene să-și găsească personalul de care au nevoie pentru a-și continua activitatea”.

În 2022 au fost peste 330.000 de treceri ilegale ale frontierelor Uniunii Europene. Oficialii văd această platformă și ca pe un instrument pentru gestionarea migrației ilegale.

Totuși recunosc că trebuie simplificată birocrația care stă în spatele fiecărui solicitant, mai ales când vine vorba de acordarea permiselor de muncă și de recunoșterea diplomelor, probleme ce trebuie rezolvate de fiecare stat membru în parte”,

Ylva Johansson, comisarul european: „Știți că vrem să prevenim venirile ilegale, dar și decesele în Marea Mediterană sau în Atlantic. Dar pentru a face asta în mod eficient, trebuie să venim cu niște căi legale”.

Cea mai mare lipsă de personal este în construcții și în domeniul sănătății, îndeosebi zona îngrijirii persoanelor în vârstă.

Comisia Europeană ia în calcul să finanțeze pentru nou veniți cursuri de limbă sau de competențe profesionale. Platforma va fi similară cu EURES, rețeaua pentru agențiile de locuri de muncă din Uniunea Europeană care listează în prezent peste trei milioane de posturi vacante.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult