Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coadă de pelerini la moaștele Sfintei Parascheva. Pelerinajul începe sâmbătă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel mai mare pelerinaj ortodox de la noi, cel al Sfintei Parascheva, începe oficial sâmbătă, în Iași, dar cozile au început să se formeze deja, de câteva zile.

Sâmbătă, racla cu moaște, va fi scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane.

Sărbătoarea va culmina, pe 14 octombrie, iar până atunci sunt așteptați sute de mii de credincioși care se vor putea ruga la moaște, fără restricții. Primul pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva fără restricții sanitare

Primul pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva fără restricții sanitare, după doi ani de pandemie, se anunță unul de proporții. 300.000 de oameni sunt așteptați să treacă pe la raclă, iar unii au venit încă de la începutul săptămânii, deși sărbătorea Sfintei este abia pe 14 octombrie. 

Bărbat: „Ne doream, dar era pericolul infectării. Acum toată lumea e liberă, am venit (...) să ne închinam la Cuvioasa”.

Citește și
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva
Forfotă în curtea Catedralei Mitropolitane Iași: Sute de pelerini au venit pentru a se închina la Sfânta Cuvioasă Parascheva

În fiecare moment al zilei au fost sute de oameni la rând. Pelerinii au așteptat să ajungă la racla sfântă, care acum se află în interiorul mitropoliei.

Bărbat: „Mă rog pentru copiii mei și familia mea. E primul an când vin. Am fost plecat în afară".

Femeie: „Suntem de la Buzău. Am zis că e mai liber, să nu se aglomereze. Mă simt fericită".

Pelerinii stau deja la coadă

Sâmbătă dimineață, racla va fi așezată în baldachinul decorat cu flori din curtea bisericii. Câteva femei din Vrancea s-au așezat la rândul pelerinilor și vor să fie primele care vor trece pe la raclă. Vor aștepta toată noaptea, pe stradă. 

Femeie: „Fetele mai au păturele să se învelească dacă e frig, îmbrăcăminte mai groasă, ca să putem rezista".

În acest an, pelerinii se vor putea închina și la moaștele Sfântului Paisie de la Neamț.

Lucian Apopei, director de comunicare, Arhiepiscopia Iașilor: „Ținând cont că anul acesta nu mai vorbim de pandemie, restricții, ne așteptăm la un număr mare de pelerini".

În alți ani, racla Sfintei Parascheva era scoasă în curtea Mitropoliei pe 10 octombrie. Ca să reducă aglomerația, organizatorii au decis să o expună mai devreme.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult