Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția lui Băsescu, acuzat că a colaborat cu Securitatea: "Documentul putea să mai stea ascuns"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Traian Băsescu ar fi fost recrutat de Securitate în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină.

 

 

Asta susţine Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivei Fostei Securităţi în cererea trimisă Curţii de Apel Bucureşti. CNSAS le cere judecătorilor să constate colaboarea fostului preşedinte cu Securitatea. Asta, în timp ce Traian Băsescu respinge categoric existenta oricărui angajament şi pune demersul pe seama noului său statut, de europarlamentar.

CNSAS a trimis la Curtea de Apel Bucureşti documente pe baza cărora cere să se constate că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Fost preşedinte al României, acesta este acuzat că în tinereţe ar fi dat informaţii despre colegii din facultate, apoi despre cei din marină. Băsescu ar fi fost racolat de securitate în 1973, chiar după ce ajunsese la Institutul de Marina.

Traian Băsescu, europarlamentar: "În primul rând aș vrea să văd angajamentul. Pentru că eu nu am semnat niciun angajament. În al doilea rând, aprecieri forțate în ceea ce privește acuzațiile pe care mi le aduce CNSAS și sunt convins că în instanță voi reuși să limpezesc lucrurile acestea. De atâția ani nu s-a întâmplat nimic și tot am primit 5 adeverințe de necolaborare cu Securitatea. Acest document a stat ascuns, putea să mai stea ascuns o săptămână până la terminarea campaniei".

Citește și
Traian Basescu
Curtea de Apel a înregistrat dosarul CNSAS privind colaborarea lui Băsescu cu Securitatea

Din dosar lipseşte angajamentul semnat de Băsescu. CNSAS spune că dovadă ar fi fost distrusă în 1979.

Apar documente care indirect ar arăta ca o sursă, pe nume Petrov, ar fi dat informaţii despre doi studenţi. Petrov ar fi fost numele de cod al lui Băsescu, susţin cei de la CNSAS. Iar Petrov ar fi dat informaţii despre angajaţii din marină în timp ce se afla la Anvers, unde a lucrat şi Traian Băsescu. Petrov ar fi sesizat securităţii "aspecte operative" despre colegi.

 

Acuzațiile i-au stricat planurile lui Băsescu la Bruxelles

 

La rândul său, Traian Băsescu susţine că e nevinovat şi că solicitarea CNSAS s-ar baza pe dovezi noi furnizate de SRI într-un moment în care a candidat şi a devenit europarlamentar.

Traian Băsescu, europarlamentar: "Este exact momentul la care au început negocierile pentru comisii în Parlamentul European. Sigur că aveam și eu anumite aspirații pentru o comisie din care să pot face cât de mult pentru România și pentru Uniunea Europeană, dar această dezbatere publică ce ajunge direct la Bruxelles, îmi crează un disconfort major în a revendica ceea ce-mi propusesem".

Judecătorul căruia i s-a repartizat dosarul lui Traian Băsescu şi-ar fi dorit să nu dea el verdictul şi a făcut cerere de abţinere. Dar colegii lui au respins-o ca neîntemeiată.

Traian Băsescu şi-a angajat deja un avocat care îl va apăra în procesul cu CNSAS, la capătul căruia este convins că va dovedi că nu a fost colaboratorul fostei securităţi, aşa cum susţine CNSAS.

Dacă a colaborat sau nu Traian Băsescu cu fosta securitate ca poliţie politică vor stabili doar judecătorii. Dezbaterile în acest caz vor începe cel mai probabil abia la toamnă, după vacanţă judecătorească.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult