Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Clujul, amendat de CNCD pentru că a impus călătorilor să poarte haine curate în mijloacele de transport în comun

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat municipiul Cluj-Napoca pentru că „dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public.”.  

Consiliul Local stabilise anterior, prin Hotărârea nr. 541 din 07 septembrie 2022, ca acei călători care urcă în mijlocul de transport public local cu îmbrăcăminte murdară riscă o amendă de la 100 lei, la 200 lei.

Prin această Hotărâre, primăria îi obliga practic pe călători să poarte o ținută vestimentară curată, astfel încât ceilalți pasageri să nu fie deranjați de mirosuri neplăcute. Aceasta reprezenta și o soluție pentru ca mijlocul de transport în comun să rămână curat. 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în urma sesizării de către CRJ, a sancționat Municipiul Cluj-Napoca pentru această hotărâre, prin primar în funcție.

CNCD recomandă găsirea unui echilibru între necesitatea protejării bunurilor și efectele de discriminare față de diferite persoane, grupuri vulnerabile și comunități prin găsirea unei variante care să nu lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii defavorizate sau comunități.

Citește și
vechituri
Raiul colecționarilor de vechituri, la Negreni. Târgul din Cluj are loc în fiecare toamnă

Conform CNCD, „60.Analiza trebuie făcută în contextul în care este cunoscut faptul că în municipiul Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și condiții sanitare.

61.Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport.

62.Astfel, Colegiul director constată că impunerea unei vestimentații curate, fără alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând efecte discriminatorii pentru diferite comunități, grupuri vulnerabile.”

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult