Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine este Viorel Cataramă, cel mai bogat candidat care vrea să fie președinte al României

Omul de afaceri Viorel Cataramă este candidatul Dreptei Liberale la funcţia de preşedinte al României, la alegerile prezidențiale 2019. Sloganul său electoral este ”Muncești și câștigi, o Românie dreaptă.”

Viorel Cataramă s-a născut la 31 ianuarie 1955, la Bacău și este un om de afaceri si politician român. El a fondat compania Elvila, dar și partidul Dreapta Liberală.

S-a născut la Bacău, unde a urmat cursurile școlii primare nr. 7 și apoi cursurile Liceului „Lucrețiu Pătrășcanu” (în prezent Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”).

Ulterior, acesta a absolvit Facultatea de Comerț, din cadrul ASE, promoția 1980, fiind doctor în economie, titlu acordat de Academia de Studii Economice din București.

Primii ani după absolvirea facultății i-a petrecut ca economist, la Întreprinderea de casete radio și TV din București. Din 1984 a fost economist la Tehnoforestexport, iar în 1987 a devenit director pentru zona Europei de Est al firmei belgiene Belco.

Citește și
ninel peia
Cine este Ninel Peia, candidatul "anti-vaccin" în cursa pentru Cotroceni

Din 1990 este președinte-director general al grupului de firme Elvila.  

Viața politică a lui Viorel Cataramă

Din anul 1990 a devenit membru în Comitetul Director al PNL - Aripa Tânără, iar în 1991 este numit Secretar de Stat la Ministerul Comerțului și Turismului, în guvernul Petre Roman.

În anul 1992 vine la conducerea Noului Partid Liberal, iar din 1993, după fuziunea acestuia cu PNL, devine Vicepreședinte al Partidului Național Liberal, funcție pe care o va deține până în 1999.

În legislatura din perioada 1996-2000, ca senator PNL de Bacău, a fost ales președinte al Comisiei Economice a Senatului.

Între 1992–1996 ocupă funcția de Președinte al Federației Române de Tenis, în 2005 devine Vicepreședinte al Federației Române de Golf, iar în 2006 se numără printre membrii fondatori ai Grupului pentru Dialog Liberal, ocupând funcția de președinte.

În noiembrie 2018, Cataramă decide să părăsească partidul pentru a-și forma propriul partid, numit Dreapta Liberală (DL).  

Programul elctoral al lui Viorel Cataramă

Deși nu intră în atribuțiile președintelui României și nici nu este susținut de un partid majoritar în Parlament, Cataramă promite că, dacă va ajunge șef de stat, va anula toate ajutoarele sociale pentru persoanele apte de muncă și stabilirea pensiei minime la suma de 1.000 lei.

De asemenea, el ar vrea să interzică angajaţilor din sectorul public să lucreze concomitent şi în sectorul privat.

Programul politic complet al lui Viorel Cataramă este disponibil AICI.

  

BEC a respins candidatura lui Viorel Cataramă la prezidențiale  

Biroul Electoral Central i-a respins candidatura pe motiv că multe dintre semnăturile pe care le-a depus prezintă elemente de similitudine evidente.

"Este o decizie profund nelegală şi am contestat-o deja la Curtea Constituţională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective şi pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată şi oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea", a declarat Cataramă.

În urma contestației, Curtea Constituțională i-a admis candidatura, după ce a anulat decizia Biroului Electoral Central prin care era respinsă înscrierea fostului liberal din cauza semnăturilor.  

Cataramă și-a trecut cavoul în declarația de avere

 

Viorel Cataramă este cel mai bogat dintre cei mai recent validaţi candidaţi. Viorel Cataramă are 20 de terenuri intravilan, agricol, forestier.

De asemenea, Cataramă mai deţine două case de locuit, două apartamente, un spaţiu comercial şi un cavou, dobândite în perioada 1997 - 2009.

El mai deţine şi o barcă cu motor şi un skijet Yamaha cumpărate în 2013, precum şi tablouri, statui, vase decorative, 12 ceasuri de mână, bijuterii în valoare de 3.085.000 euro.

Viorel Cataramă mai are 7 conturi şi fonduri de investiţii de 253.725 lei, 20.800 dolari, 15.000 euro şi 115.027 CHF, precum şi acţiuni şi părţi sociale la mai multe societăţi comerciale, dar şi împrumuturi acordate în nume personal în sumă de 29.202.771 lei, 652.025 dolari şi 100.000 euro.

Totodată, omul de afaceri are şi două maşini luate în leasing şi un credit contractate în 2018.

Veniturile lui Viorel Cataramă sunt din salariu de la Elvila - 209.162 lei şi din chirii - 1.409.635 lei, precum şi din arendă - 59.850 lei. Soţia să are venituri din activităţi independente 25.400 lei şi din chirii - 10.300 lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult