Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine a fost Alexei Navalnîi: Cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, încarcerat de 3 ani în Rusia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alexei Navalnîi a murit, vineri 16 februarie 2024, într-un penitenciar rusesc. Era cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin și era încarcerat de trei ani într-un penitenciar rusesc. 

Navalnîi a devenit cunoscut pentru curajul său în organizarea demonstrațiilor anti-guvernamentale și a fost considerat cel mai puternic opozant al lui Vladimir Putin.

Membru al Consiliului de Coordonare a Opoziției Ruse și lider al partidului Rusia Viitorului, Navalnîi a fost, de asemenea, fondatorul Fundației Anti-Corupție (FBK). Prin intermediul FBK, el a dezvăluit presupuse acte de corupție ale oficialilor ruși de rang înalt, prezentând publicului două documentare semnificative: „El nu este Dimon pentru tine” (2017), focalizat pe fostul prim-ministru și președinte Dmitri Medvedev, și „Palatul lui Putin” (2021), care aducea acuzații despre un palat construit pentru președintele rus, respinse vehement de acesta.

Navalnîi a fost în mod repetat arestat de autoritățile ruse și a primit sentințe cu suspendare în cazuri de deturnare de fonduri din 2013 și 2014. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că aceste cazuri au încălcat dreptul său la un proces echitabil. În 2013, organizația Memorial l-a recunoscut ca prizonier politic, iar în 2014 a fost plasat sub arest la domiciliu, fiindu-i interzis să comunice cu oricine în afara familiei.

În ciuda obstacolelor, Navalnîi și-a propus să candideze la președinția Rusiei în 2018, dar a fost interzis de către Comisia Electorală Centrală a Rusiei, iar interdicția a fost menținută de Curtea Supremă.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic Novichok și ulterior transportat în Germania pentru tratament. O anchetă a indicat implicarea agenților din Serviciul Federal de Securitate rus. Reacția internațională a fost puternică, cu impunerea de sancțiuni de către UE, Marea Britanie și SUA asupra oficialilor ruși de rang înalt.

Arestarea și condamnarea lui Alexei Navalnîi

După recuperarea din comă, Navalnîi s-a întors la Moscova în ianuarie 2021, fiind imediat arestat. În februarie același an, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor de supraveghere a unei sentințe cu suspendare din 2014, când nu a putut raporta autorităților ruse de două ori pe lună în timpul convalescenței sale în Germania.

Navalnîi a continuat să lupte pentru drepturile sale în închisoare, începând o grevă a foamei în martie 2021 pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție și a lipsei de asistență medicală adecvată.  În momentul decesului său, Navalnîi executa o sentință de 30 de ani pentru acuzații de extremism și fraudă, pe care le considerase represalii politice pentru conducerea opoziției anti-Kremlin în anii 2010. Nu se aștepta să fie eliberat pe durata vieții lui Putin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult