Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele două persoane surprinse de o avalanșă în Munții Făgăraș, salvate după o operațiune de amploare a salvamontiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Doi turiști, o femeie și un bărbat, au surprinși de o avalanșă, la peste 2.000 de metri altitudine, în munții Făgăraș.

Au supraviețuit, în mod miraculos, și au fost recuperați de salvamontiștii sibieni, după o intervenție care a durat, mai bine de 17 ore. Tânăra avea o fractură la piciorul drept, și o entorsă la stângul, iar prietenul ei, a scăpat nevătămat. Până la sosirea echipajului de salvare, cei doi au reușit să-și facă singuri un adăpost in zăpadă, care i-a protejat de vânt și de ger.

Operațiunea de salvare a celor doi tineri s-a desfășurat în condiții meteo extreme. Pe munte erau -19 grade Celsius, în față se vedea la cel mult zece metri și un vânt turbat spulbera zăpada. Șase ore le-a luat salvatorilor ca să ajungă la victime.

Tinerii au fost surprinși de avalanșă în zona Șaua Cleopatrei, din Munții Făgăraș, spre cabana Negoiu. O placă de zăpadă întărită de vânt, de câțiva metri pătrați, a pornit cu ei la vale și i-a târat peste 20 de metri. Apoi, a izbit-o de stânci pe fata de 26 de ani. Partenerul ei a scăpat teafăr și a sunat după ajutor.

Dan Popescu, șef Salvamont Sibiu: „I-am explicat că este foarte important să țină victima caldă, să o protejeze termic. Acesta a reușit să sape un bivuac, a împachetat foarte bine victima și au așteptat sosirea noastră.”

Citește și
pericol avalansa
Avertizare de avalanșă de gradul 4 la altitudini de peste 1800 de metri în munții Făgăraș

Au urmat 17 ore grele. În fotografiile făcute în timpul operațiunii de salvare, salvamontiștii apar cu hainele înghețate. Unii au barba și genele pline de gheață. Au înaintat prin intuneric la lumina lanternelor.

Femeia a fost coborâtă de pe munte pe sanie. Doctorii i-au acordat primele îngrijiri în spitalul din Sibiu.

Plt. adj. Adrian Grigore, SMURD Sibiu: „Pacienta este politraumatizată, suspiciune fractură tibie dreapta și entorsă stanga.”

Salvamontiștii spun că turiștii au supraviețut și pentru că au fost bine echipați. Aveau cască, pioleți și colțari.

În Bucegi, însă, o alpinistă din Brașov și-a pierdut viața după ce a cazut de la înălțime. Din cauza condițiilor meteo extreme, salvamontiștii nu au reușit încă să îi recupereze trupul deși au folosit și un elicopter.

Pe munte se anunță vreme rea până sâmbătă dimineață.

În zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură este cod portocaliu de vânt puternic. Rafalele pot atinge 140 de km/h și vor viscoli zăpada.

În Făgăraș, riscul de avanlanșă este moderat - notat cu 2 pe o scară de la 1 la 5.

Alex Baran, meteorolog Stația Omu: „Este un risc general. Pe anumite pante, din cauza vântului puternic înregistrat în această săptămână, s-au format depozite de zăpadă și așa-numitele plăci de vânt pot aluneca destul de ușor peste stratul mai vechi, înghețat.”

Adrian Vălean, alpinist: „Imaginați-vă terenul împărțit ca o tablă de sah, există pătrățele roșii în care zăpada e instabilă și chiar și o avalanșă din asta mică poate să determine consecințe nasoale, poți să cazi, să te lovești de stânci, chiar dacă zăpada nu te îngroapă.”

Zonele cu risc de avalașă sunt anunțate din timp de Administrația Națională de Meteorologie într-un buletin special, accesibil pe pagina de internet meteoromania.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult