Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce urmează după moțiune. Primii care vor veni la Palatul Cotroceni pentru consultări

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis vineri prin moțiune de cenzură, urmând că președintele Klaus Iohannis să desemneze un nou premier.

Potrivit Constituției, șeful statului trebuie să desemneze un premier de la majoritatea parlamentară care se va forma în zilele următoare și acesta are la dispoziție 10 zile pentru a-și nominaliza cabinetul și pentru a obține din cabinet votul de încredere, adică votul a jumătate plus unu dintre parlamentari.

Mingea este acum la președintele Klaus Iohannis, acesta a și convocat pentru vineri dimineață consultări, o ședința cu toate formațiunile politice.

Primii care vor veni la Palatul Cotroceni vor fi liberalii. Aceștia îl vor propune pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în timp ce cei de la USR insistă pentru varianta alegerilor anticipate. E o variantă la care cu greu credem că se va ajunge.

Partidul lui Victor Ponta își dorește un premier apolitic, iar Călin Popescu Tăriceanu vrea un guvern mai suplu, cu un program de guvernare cu accente liberale, spunea fostul șef al Senatului.

Citește și
Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă, demis
Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă, demis

Așadar, joi, în jurul PNL s-au coagulat cinci formațiuni, s-au coalizat toate forțele opoziției, dar din păcate niciuna dintre ele nu are o propunere comună de premier și nicio viziune comună despre ce ar trebui să urmeze în perioada următoare.

Așadar, e atributul președintelui să stabilească ce e de făcut pentru perioada următoare, iar din discuțiile de azi am înțeles că șeful statului își dorește că săptămâna viitoare să avem un executiv desemnat, un executiv care să rezolve problemele politice.

În ceea ce îi privește pe Social-Democrați, aceștia se află într-o situație foarte delicată. Vor veni mâine la Palatul Cotroceni, nu vor avea nicio propunere pentru funcția de premier. Spuneau pe holurile Parlamentului: „Ar fi culmea acum, după ce a picat executivul, să îi ajutăm să formeze un nou cabinet”.

Mai mult, în cursul zilei de vineri este programată și o ședința de guvern în care vom vedea dacă Viorica Dăncilă își va onora promisiunile față de primari și va aproba acea rectificare bugetară.

Așadar vom vedea dacă în zilele următoare șeful statului va găsi o soluție pentru această criză politică.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult