Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun brăilenii despre momentul în care o dronă a căzut lângă oraș: „Un huruit așa și după bum!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incident periculos în județul Brăila. O dronă a căzut lângă oraș, formând un crater de câțiva metri, în timp ce Ucraina era puternic bombardată de ruși.

Este prima dată de la începutul războiului în țara vecină când o dronă pătrunde atât de adânc pe teritoriul nostru. Specialiștii cer din nou modificarea urgentă a legislației, astfel încât aceste obiecte zburătoare fără pilot să fie rapid eliminate, iar armata să primească echipamente moderne pentru astfel de operațiuni.

Imaginile i-au îngrozit pe locuitorii din Brăila. Obiectul zburător pare să fie cuprins de flăcări, deasupra unui cartier din oraș.

Pe lumină, echipele trimise de armată au verificat zona și au găsit mai multe resturi și craterul imens provocat de dronă în momentul prăbușirii. Pe una dintre bucățile aparatului scrie în limba rusă "NU ATINGE!"

Autoritățile nu au furnizat detalii despre proveniența ori ținta dronei. Și nu au spus nici dacă a fost doborâtă de armata română.

Citește și
avion
Surse: Italia a interceptat avioane rusești deasupra Mării Baltice. Aeronavele nu au răspuns la solicitările de comunicare

Col. Corneliu Pavel, șef Serviciu Informare Publică MApN: „Au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian, posibil o dronă, pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”.

Bărbat: „Bănuiesc ca a fost lovită de ceva și a pierdut direcția”. Reporter: Să fi fost interceptată?

Bărbat: „Nu știu. Poate să fi fost interceptată de români sau de ucraineni. Nu se știe de unde a venit. Poți să te trezești cu orice, de oriunde”.

Cel mai probabil este o dronă în derivă, spune generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la comandamentul NATO. El atrage atenția că doborârea unui obiect zburător fără pilot este blocată la noi de un vid legislativ. Din această cauză, Ministerul Apărării a inițiat un proces pentru elaborarea unui act normativ care să reglementeze modul de acțiune în cazul utilizării neautorizate a spațiului nostru aerian.

General (r) Virgil Bălăceanu: „Legea 257 privind modul de acțiune asupra aeronavelor care intră neautorizate în spațiul aerian al României, este destinată, și are niște proceduri destul de complexe, în situațiile în care o aeronavă pilotată intră în spațiul aerian, ori aici vorbim de avioane fără pilot, chiar dacă vorbim de drone kamikaze. Ca atare, legislația trebuie modificată, prin amendarea legii, cu un grad de urgență ridicat. Nu știm dacă în perioada asta preelectorală, politicienii se vor concentra pe un asemenea lucru”.

Locul unde a căzut drona se află în Insula Mare a Brăilei, la numai 5 kilometri de oraș și la 24 de granița cu Ucraina. Până acum, Tulcea era singurul judeţ din România pe raza căruia au fost descoperite, anul trecut, fragmente de drone folosite de Rusia în atacarea porturilor ucrainene de la Dunăre.

Reporter: Cum vă explicați ca a ajuns până aici?

Femeie: „Smârdanul e aici, Tulcea e în partea aia, Măcinul și probabil că de acolo a venit la noi. Că e de la ucraineni”.

Locanicii sunt speriați.

Bărbat: „Ce sa auzim...Un vuiet, un haos. Pe la 12, 1”. Reporter: Cum făcea?

Bărbat: „Un huruit așa și pe urmă bum!”

Bărbat: „Bănuiesc ca tot de la ruși. Altceva nu cred. Dinspre Ucraina”.

Reporter: Distanța mare de la graniță până aici...

Bărbat: „Păi da, și eu îmi pun semne de întrebare, chiar nu a văzut-o nimeni?”

Cert este că drona a căzut după ce s-au auzit mai multe explozii în spațiul aerian al țării vecine, în urma unui atac masiv combinat al Rusiei, cu zeci de rachete și drone asupra Ucrainei.

În urma acestor atacuri, avioanele poloneze și ale aliaților au fost ridicate de la sol într-o misiune de surpaveghere și survol.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult