Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun analiștii despre discursurile lui Tusk și Juncker, la Ateneu: „Campanie de șarm”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o seară în care România a scris o pagină în istoria Uniunii, cei care au strălucit cu adevărat au fost demnitarii europeni participanţi la evenimentul organizat la Ateneu.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a uimit şi emoţionat în egală măsură, prin discursul impecabil, plin de simboluri susţinut integral în limba romană. Mesajul său a mers la inima oamenilor, au sintetizat analiştii de la Bucureşti.

Preşedintele Consiliului European a strălucit, joi seară, prin discursul ţinut în limba română, sub cupola Ateneului.

Cristian Tudor Popescu: „Au văzut acum cum arată duşmanul. Care domle, ăla care avea Dacie?"

Donald Tusk: „În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster.”

Citește și
Donald Tusk
Românul care a tradus discursul lui Donald Tusk: ”Cea mai mare parte a scris-o singur”

CTP: „Domnul Tusk s-a dus cu Dacia în cele mai îndepărtate sate.”

Nichita Stănescu, Mircea Eliade şi Emil Cioran au prins viaţă prin cuvintele lui Donald Tusk, admirator declarat al culturii romaneşti. Şi ceilalţi înalţi oficiali europeni au făcut referire la simboluri tradiţionale.

Donald Tusk (recită din Nichita Stănescu): „Se apropie viitorul, se aude, se vede/Gândurile pe care le trimit spre el/Se-ntorc mai repede ca altădată./Și-mi trec scântei șuierând în viteză/prin suflet, vestindu-l întruna.”

Antonio Tajani: „Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi puterea creşte."

Cristian Pârvulescu: „Este vorba de o schimbare de stil. Întrebarea pe care şi o punea dumnealui este dacă poate să comunice Europa pentru un public care nu este deschis. Şi a reuşit. Dar asta nu înseamnă că e un discurs mai puţin politic"

CTP: „O campanie de şarm, un algoritm de seducţie. Au vorbit cu românii, să ne câştige bunăvoinţă. Străini care s-au străduit să vorbească româna, iar românii care vorbesc mai prost decât vietnamezii.”

În schimb, discursurile unora dintre demnitarii statului român nu au avut acelaşi efect.

Viorica Dăncilă: „Viitorul e mereu în faţă.”

Florin Iordache: „Vreau ca ţara mea să fie respectată.”

Cristian Tudor Popescu: „Cum poate dl. Iordache să deschidă gura, după ce a deschis degetele. Doamna Dăncilă, momentul de film, domnul Tăriceanu, europeanul, ne spune de statul paralel.”

Cristian Pârvulescu: „Politicienii români nu sunt obişnuiţi cu asta. Pentru ei, era pentru prima dată când jucau un asemenea rol. De aici poate şi emoţiile şi dificultăţile şi, de ce să nu o spunem, şi neînţelegerea problemelor europene. Mă gândesc în principal la domnul Iordache, de ce nu, par să nu fii înţeles că mandatul este European şi nu românesc.”

La polul opus, Donald Tusk a reuşit să cucerească inimile celor ce l-au urmărit.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu".

Cristian Pârvulescu: „De ce a vorbit despre Helmuth Duckadam? A vorbit de spre el pentru că el este un etnic german din România care a apăratt poarta echipei Steaua, aşa cum un alt etnic german din România, Klaus Iohannis, va trebui să apere statul de drept.”

Cristian Tudor Popescu: „Alături de înalţii oaspeţi europeni şi de cele mai importante personalităţi ale României, la Ateneu au fost şi invitaţi care au stârnit uimire ori nedumerire.”

CTP: „Mă şi uitam la feţele celor din sală, o țopârlănie îngrozitoare. Fețe dubioase. Severin.”

Cristian Pârvulescu: „Vă daţi seama că trebuiau să ia în calcul şi discuţiile care pot apare pentru faptul că domnul Severin, altfel un politician onorabil, dar a fost condamnat, se va afla în spatele delegaţiilor Europene. Acum pot să înţeleg să doamna prim-ministru a vrut să fie aproape de oameni din famlie, dar nu în loja oficială. Este iarăşi un semnal care se transmite Când spunem că vrem să avem un comportament european, ce se întâmplă în momentul în care invităm astfel de persoane?"

În timpul ceremoniei oficiale de preluare e preşedinţiei Consiliului European, în fata Ateneului s-au strâns aproape 1000 de români. În ciuda frigului şi a ninsorii aceştia au scandat pentru câteva ore proteste anti-guvernamentale.

Evenimentul de joi a fost comentat în presa internaţională, care aminteşte de tensiunile dintre Bucureşti şi Bruxelles, pe tema reformei legilor justiţiei. Publicaţia Financial Times este de părere că România va încerca să convingă UE că va fi „băiatul bun" în timpul mandatului la preşedinţia Consiliului, în timp ce site-ul EU Observer notează că Donald Tusk le-a avertizat pe gazde să nu se îndepărteze de regulile Uniunii Europene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult