Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fără soluții pentru copiii care la 18 ani ies din centrele de plasament. ”Cei mai mulți intră în panică”

Your browser doesn't support HTML5 video.

România nu a găsit încă o soluţie pentru a-i ajuta pe tinerii care ies din centrele de plasament, la 18 ani.

Parlamentarii lucrează la un proiect, care să le acorde sprijin financiar trei luni după ce nu mai sunt în grija statului şi nu o lună, cum se întâmplă acum.

Discuţiile sunt reluate de la zero, în timp ce în sertare zace un proiect mai vechi şi mai de folos, care spunea că aceşti tineri puteau primi o locuinţă, timp de doi ani, prin fonduri europene.

Andreas este unul dintre copiii care au crescut într-un centru de plasament. Acum locuieşte într-unul privat, coordonat de un ONG, şi luptă pentru drepturile celor care urmează să părăsească aceste centre atât de îndepărtate de ideea de familie.

Andreas Novacovici: “Cei mai mulţi tineri intră cumva într-o stare de panică pentru că nu au fost obişnuiţi cu astfel de lucruri, nu au abilităţi de viaţa independentă, însemnând că nu ştiu să gătească, să îşi asigure un venit, nu au fost responsabili până în momentul respectiv de ceva cât de mic”.

Citește și
bătaie Vâlcea
Bătaie filmată într-un centru de plasament, în Vâlcea. Poliția a declanșat o anchetă. VIDEO

Un deputat propune ca tinerii care ies din grija statului să primească 1.400 de lei timp de trei luni, nu o lună, ca acum.

Gabriela Podașcă, deputat PSD: “Sper că în 2019, în momentul în care România are această şansă de a prelua preşedinţia Uniunii Europene, cred că putem să ne mândrim că avem o strategie pentru tinerii postinstitutionalizati la care să lucreze toate ministerele care au atribuţii pe zona de tineri şi ulterior ar trebui ca din această strategie să se desprindă o serie de modificări legislative.”

Aşadar, soluţii tot pe hârtie. Iar cu aceşti bani, tinerii abia îşi pot închiria o locuinţă. Un proiect similar numit "prima cameră" îşi propunea acum doi ani să îi sprijine prin plata chiriei, cu fonduri europene, pe aceşti tineri timp de doi ani.

Oana Bâzgan, deputat independent: “Este un proiect care a fost iniţiat în 2016 la Ministerul Muncii, cred că este în continuare pe circuit.” Reporter: “Ce înseamnă asta?” Oana Bâzgan: “Înseamnă că momentan nu a fost adoptat, din câte ştiu eu.”

Între timp, România s-a angajat ca în următorii doi ani va închide toate cele 70 de centre de plasament. Cei 9.000 de copii care se afla acum acolo ar urma să ajungă la familiile lor sau la rude. Un vis care, din păcate, este de cele mai multe ori imposibil.

Gabriela Coman, Autoritatea pentru Protecţia Copilului: “Dacă niciuna din cele două soluţii nu este posibilă, se vor construi case de tip familial cu un număr limitat de copii, 12-13, maximum 16 în care aceşti copii trăind într-o astfel de casă sau apartament să trăiască ca într-o familie. E mult mai uşor să implici copilul care trăieşte într-o casă în activităţi curente, în cumpărarea de alimente, în pregătirea mesei, în utilizarea maşinii de spălat.”

Acum, peste 55 de mii de copii sunt în grija statului, dacă îi luăm în calcul şi pe cei crescuţi de asistenţi maternali sau aflaţi în centrele ONG-urilor. Datele arată însă că în fiecare an, alţi 9 mii de copii intra în acest sistem.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult