Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce presupune legea care va schimba pensia de serviciu a magistraților. Procurorii și-au suspendat activitatea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încep protestele și în justiție, după anunțurile și dezbaterile legate de modificarea iminentă a pensiilor de serviciu pentru magistrați.

În timp ce procurorii au decis să își suspende activitatea și vor investiga doar cazurile urgente, judecătorii vor amâna majoritatea proceselor. În prezent, pensia de serviciu a unui magistrat poate sa fie de zeci de mii de lei. Prin noua lege, nu ar trebui să depășeașcă ultima îndemnizație încasată.

Adunările generale ale procurorilor și judecătorilor din București și din țară au anunțat rând pe rând că declanșează proteste și nu doar din pricina iminentelor modificări pe care Parlamentul urmează să le aducă pensiilor de serviciu. Procurorii își suspendă de marți activitatea pe termen nelimitat.

Judecătorii Curții de Apel București, ca de altfel cei de la Tribunal, practic magistrații din cele mai mari instanțe din țară, au anunțat că vor amâna fără discuție judecarea proceselor. Vor face excepție cauzele urgente. În penal, de exemplu cele cu măsuri preventive, ale judecătorilor de drepturi și libertăți. Sau în civil, cele care privesc minorii, ordonanțele președințiale sau ordinele de protecție.

De miercuri, la instanțe va fi suspendata activitatea cu publicul.

Citește și
poliția
Creșterea vârstei de pensionare ar putea genera o criză fără precedent. Mii de polițiști și de magistrați, gata să se retragă

Vlad Cherecheș, avocat: „Evident că vom fi toți afectați, cetățeni, avocați, chiar și ei pentru că se strâng și mai multe dosare de soluționat”.

Oana Crețu, justițiabil: „Eu am depus de exemplu un dosar pe data de 12, ar fi trebuit să văd pe portal după două zile termenul, nici până în clipa de față nu s-a întâmplat acest lucru. Și se pare că nu voi reuși să fac acest lucru pentru că, uitați, acum se pare că o să avem și o grevă absolut care paralizează efectiv România”.

Însă unii vor fi favorizați de protestul magistraților.

Cristinel Borcea, avocat: „Și așa avem foarte multe dosare care au ajuns la un termen de prescripție, multe sunt în curs de prescripție, iar acum această grevă nu aș vrea să spun că îi ajută pe unii inculpați, dar bineînțeles că aceștia vor profita”.

Șefii din justiție - de la CSM și Instanța Supremă - au discutat la Guvern cu premierul, ministrul Justiției și cu cel al Muncii despre temerea magistraților că vor avea de suferit dacă pensiile lor de serviciu vor fi diminuate. Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „Principiul legat de faptul că nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral, societatea se așteaptă de la noi, decidenții politici, să facem această reformă reală a sistemului de pensii, a pensiilor de serviciu, motiv pentru care suntem pe ultima sută de metri în soluționarea acestei probleme. Știți că este un jalon PNRR foarte clar, acesta privind proiectul privind pensiile de serviciu”.

Pe de altă parte, de la 1 iulie începe vacanța judecătorească, iar pe timpul verii numărul ședințelor judecătorești este mult mai mic. Până atunci însă, se estimează că Parlamentul va adopta noua lege a pensiilor de serviciu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult