Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică

Your browser doesn't support HTML5 video.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim. Iar autoritățile au repetat joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la așa numitul "Air Schengen".

Procesul va fi simplificat. Din noaptea de sâmbătă spre duminică, practic de la miezul nopții, vor fi implementate aceste noi măsuri. Măsurile vin din partea autorităților care s-au pregătit în tot acest timp pentru un flux al călătorilor mai eficient.

Ce trebuie să reținem este că persoanele care vor călători din România către un stat Schengen, sau dintr-un stat Schengen către România, nu vor mai trece prin controlul de la punctele de control a frontierei. Ei vor trece doar prin controlul de securitate și ar trebui să aibă asupra lor doar documentul de identitate și documentul de îmbarcare. Nu vor mai exista, așadar, controale, dar asta nu înseamnă că nu vor fi verificări. Ba mai mult, s-au suplimentat forțele de ordine cu cel puțin 25 de procente, pe fiecare aeroport din țară.

17 aeroporturi gata de Schengen

Sunt 17 aeroporturi în România unde vor fi implementate aceste noi măsuri, odată cu aderarea la Air Schengen. Pentru cei care călătoresc în state non-Schengen au fost mutate acele tonete la care, fizic, ni se verificau documentele. Sunt șase tonete și vor fi 12 funcționari, unde se va verifica fiecare persoană în parte și se vor verifica documentele persoanelor. Practic, autoritățile vor să-i oprească pe cei care ar putea să profite de această nouă oportunitate de călătorie pentru a ieși ilegal din țară.

Polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, dar și câini de urmă vor verifica călătorii în baza unei analize de risc, pe cei care par suspecți sau care ridică suspiciuni. Se va verifica prin ajutorul unei aplicații digitale care până până în trecut exista în aceste gherete, vor merge cu ea în teren polițiștii și vor opri aleatoriu persoanele ce par suspecte sau care vor să iasă din țară cu minori.

Dacă se dovedește că persoanele verificate au documente ilegale de călătorie vor fi duși într-un birou separat, în linia doi, așa o numesc autoritățile. Acolo vor avea loc proceduri suplimentare. Trecerea la Air Schengen va avea loc noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 24.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult