Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce pățesc cei care apelează la serviciile sexuale ale victimelor traficanților de persoane

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care apelează la serviciile sexuale ale victimelor traficanților de persoane riscă 3 ani de închisoare. Până acum, în țara noastră au fost condamnați penal cei mai mulți clienți din Europa: 16, dintre cei 18 pedepsiți în total, la nivelul Uniunii.

Cu toate acestea, puțini știu că pot ajunge după gratii dacă folosesc serviciile persoanelor exploatate. Ca să le explice care sunt pericolele, autoritățile au mers marți la Aeroportul Otopeni și au stat de vorbă, în special cu turiștii străini.

Inspectorii au vrut să le atragă atenţia turiştilor şi printr-un flashmob, pregătit de elevi de la Colegiul Gheorghe Lazăr.

Elev: ”Am vrut să arătăm cât de ignoranţi suntem. Lucurile acestea grave se petrec sub nasul nostru şi nimeni nu vede”.

Traficul de persoane a luat amploare în Europa, iar printre victime sunt mii de fete din România. Comisia Europeană a atras atenţia că atâta vreme cât există cerere, adică oameni care plătesc pentru serviciile unei tinere exploatate, fenomenul nu poate fi oprit.

Citește și
prostituata
Șase tinere exploatate sexual descoperite în casele unor proxeneți din Constanța

De la început, la nivel european, o propunere a fost incriminarea prin lege a celor care apelează cu bună ştiinţă la serviciile persoanelor exploatate.

Ultimul raport trimis de Comisia Europeană, în decembrie anul trecut, arată că doar trei ţări s-au conformat şi au făcut această schimbare. Totuşi, în anul 2016, 135 de persoane au fost urmărite penal pentru aceasta infractiunine. Dintre ei, 18 au fost condamnaţi. Asta la nivelul Uniunii Europene.

Cei mai mulţi clienţi condamnaţi penal provin din România.

Codul penal spune că fapta de a utiliza serviciile prestate de o persoană despre care beneficiarul ştie că este victimă a traficului de persoane ori a traficului de minori, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Ciprian Ghituleasa, Agenţia Împotriva Traficului de Persoane: "În cursul anului 2016, am avut 16 condamnaţi, şi nu vorbim de traficanţi, ci de cei care au folosit serviciile acestor victime. Iar în prezent sunt pe rol 5 dosdare care urmăresc acest aspect."

De curând, în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, ţara noastră a fost retrogradata la nivelul doi de risc, iar acum este pe lista de supraveghere alături de state precum Afghanistan, Algeria, Sudan sau Tanzania. În raport, oficiali americani notează că Guvernul României nu îndeplineşte în totalitate standardele minime pentru a elimina traficului de fiinţe umane, că autorităţile au anchetat mai puţine cazuri de trafic de persoane şi că un număr semnificativ mai mic de traficanţi au fost condamnaţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult