Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbări pentru proprietari din 2023. Ce le pregătește statul celor care nu-și declară veniturile din chirii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulți proprietari de locuinţe nu-şi mai declară veniturile la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi preferă să închirieze la negru. Ce nu ştiu unii este ca statul le pregăteşte ceva.

De anul viitor vor fi obligați să înscrie contractul la Administrația Fiscală, măsură care a fost eliminată în 2018.

În plus, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67 de procente.

În primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Şi un studiu realizat de o agenție imobiliară arată că 34% dintre persoanele care stau în chirie nu au contract ȋnregistrat la Administrația Financiară, ȋn timp ce 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu documentul.

Ce a arătat studiul agenției imobiliare

34,9% nu au contract de ȋnchiriere 31,8% nu știu dacă au contractul înregistrat la ANAF

Citește și
masini
Sunt români care aduc și vând sute de mașini pe an, fără să declare veniturile. Ce spune ANAF despre samsari

Pompei Mititean, manager financiar: „O categorie de proprietari care nu își declară veniturile sunt pentru că doresc să încaseze mai mulți bani și aleg fie să declare veniturile, dar să încaseze o chirie suplimentară de la chiriași care să acopere impozitul declarat.”

În prezent, înscrierea contractului de închiriere la ANAF este opțională, însă proprietarii sunt obligați să-şi declare veniturile din chirii în termen de 30 de zile de la semnarea acordului între părți. Totuși, experții recomandă depunerea contractului la Administrația Finaciară. În cazul în care între proprietar și chiraș apar neînțelegeri sau cel din urmă nu plătește, prejudiciul poate fi recuperat mult mai repede.

Cristian Nicola, proprietar: „Ne-am dat seama că e cel mai bine să fii în siguranță și să ai o relație foarte bună cu chiriașul. Contractul e bine de făcut în cazul în care apar discuții.”

Însă, 2023 vine cu modificări pentru proprietari. Aceștia vor fi obligați să depună contractul de închiriere la fisc, iar impozitul pe venituri va crește.

Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group: „Este cea mai importantă schimbare a anului 2023 pentru proprietarii care obțin venituri din chirii. În sensul că se elimină cota forfetară de 40% la calculul impozitului de chirii. Asta înseamnă o creștere efectivă a impozitului de 67%.”

Așadar, dacă un proprietar care primește lunar suma de 300 de euro de la chiriaș, în urma unui un contract de închiriere valabil un an de zile, plătește acum impozit 1.069 de lei, în 2023, va achita cu peste 700 de lei mai mult.

Atenție, impozitul majorat se va calcula doar la contractele semnate de la 1 ianuarie 2023. Noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate, sunt de părere specialiștii.

Impozitele aferente veniturilor obținute din chirii în 2022 și 2023

2022 Chirie lunară: 300 Euro Venit anual: 3.600 Euro Total impozite: 1.069 Lei

2023 Chirie lunară: 300 euro Venit anual: 3.600 euro Total impozite: 1.782 lei

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult