Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce le-a transmis Zelenski liderilor lumii, de față cu Lavrov. Mesaj video la G20

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca "războiul distructiv" al Rusiei să înceteze, transmite BBC.

"Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit. Aceasta va salva mii de vieţi", a declarat el marţi, prin intermediul unui discurs video, la summitul G20 de la Bali, potrivit unui discurs în limba ucraineană obţinut de AFP.

El s-a adresat unor lideri precum preşedintele american Biden şi liderul chinez Xi - şi a ţinut să omită Rusia.

"Nu poate exista nicio scuză pentru şantajul nuclear", a adăugat el, mulţumind în mod special "G19" - şi excluzând Rusia - pentru că "a făcut acest lucru clar".

Preşedintele rus Vladimir Putin nu participă la summit, dar în schimb ministrul său de externe, Serghei Lavrov, se află acolo. Lavrov se afla în sală în momentul discursului lui Zelenski, potrivit Politico.

În timpul discursului său, Zelenski și-a exprimat bucuria față de recucerirea Hersonului, pe care îl consideră un moment de cotitură. „Este ca, de exemplu, Ziua Z - debarcarea aliaților în Normandia”, a spus președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a părut îngrijorat de potențiale planuri secrete pentru negocieri de pace cu președintele rus Vladimir Putin, în contextul în care au apărut informații că șeful CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu omologul său rus în Turcia, săptămâna aceasta.

„Vreau ca acest război agresiv al Rusiei să se încheie just și în baza Cartei ONU și a dreptului internațional. Ucrainei nu ar trebui să i se ofere să facă compromisuri privind conștiința, suveranitatea , teritoriul sau independența sa. Respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt”, a mai transmis Zelenski.

Ankara găzduiește de luni discuții între șefii spionajului american și rus. Oficial, este vorba de reducerea riscului nuclear și de un schimb de prizonieri.

Perspectiva unor negocieri ruso-ucrainene nu poate fi însă exclusă de pe lista subiectelor abordate. Presa rusă anunță că, în următoarele zile Vladimir Putin va avea o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult