Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este „butonul roșu” pentru pensionari. Toți vârstnicii pot fi monitorizați gratuit

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Butonul roșu”, un program medical pornit în Capitală prin care vâstnicii sunt monitorizați gratuit și li se acordă îngrijiri medicale, este extins la nivel național.  

Oamenii care vor fi selectați de autoritățile locale vor primi câte o brățară și un telefon mobil care îi ajută să ia legătura cu persoane pregătite să le acorde îngrijirile necesare.

Dispozitivele vor fi distribuite de Poșta Română

O persoană care a apăsat butonul roșu are 79 de ani și s-a înscris în program în urmă cu câteva luni. După o discuție de câteva minute, operatoarea și-a dat seama că trebuie să îi trimită acasă un asistent social.

Emil Bârsan, inițiator de proiect: „Agenții de call-center fac un management al urgenței și, în cazul în care avem un cod roșu, atunci apelăm serviciul 112. Simultan se transmite către serviciul 112 un pachet de date cu toți facorii de risc, cu antecedente. Cele mai dese sunt atacurile de panică”.

Cum funcționează „butonul roșu”

400 de brățări cu buton roșu au fost distribuite în 2015 în Capitală. În prezent sunt peste 2.000 de persoane care au un astfel de dispozitiv în București, Brașov, Neamț și Tulcea.

Citește și
trump tower
Unde inchiriaza Pentagonul apartament pentru valiza nucleara. Butonul rosu va putea fi "apasat" de aici

Atunci când simt că au o problemă, oamenii apasă butonul și intră imediat în legătură cu o persoană pregătită să îi ajute.

Proiectul va fi extins în toată țara pe măsură ce Direcțiile de Asistență Socială din Primării vor stabili persoanele care pot primi gratuit aceste dispozitive.

Vor fi incluși vârstnicii cu venituri reduse. Ceilalți pot primi contracost brățara și telefonul.

Acestea vor ajunge la beneficiari cu ajutorul poștașilor. Modelul a fost inspirat de la francezi.

Măriuca Ivan, Crucea Alb-Galbenă: „Compelează foarte bine serviciile pe care noi le oferim, mai ales într-un moment în care resursa umană și resura financiară este foarte scăzută”.

Persoanele din programul social nu plătesc pentru dispozitive, însă și cele care au venituri mai mari le pot primi.

Costul abonamentului este între 18 și 29 de lei pe lună, iar echipamentul poate depăși 50 de euro și include și geolocalizare.

Comenzile se vor putea face în câteva zile pe site-ul Poștei Române, spun cei de la Crucea Alb Galbenă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult