Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima imagine cu avionul misterios care a tranzitat România. Ce au făcut pilotul și pasagerul după ce au aterizat în Bulgaria

Incident de securitate în spațiul aerian NATO. O aeronavă neidentificată de mici dimensiuni a survolat fără aprobare spațiul aerian al României.

Aparatul, în care se aflau două persoane, decolase din Ungaria fără plan de zbor aprobat și fără dispozitivele de recunoaștere activate. A fost interceptat și escortat pe rând de două avioane de luptă din Ungaria și de alte patru la noi în țară, dar a ignorat toate apelurile de identificare. A trecut apoi în Serbia și a ajuns în Bulgaria.

Aeronava de mici dimensiuni, tip Beechcraft, înmatriculată în Letonia, a fost interceptată prima dată în spațiul aerian al Ungariei. Aviația vecină militară s-a alertat și a ridicat avioanele de luptă de la sol. Două supersonice Gripen, de poliție aeriană, au găsit avionul și l-au însoțit.

Presa țara vecină a publicat o imagine cu aeronava, de pe aeroportul din orașul bulgar Tărgoviște. În fotografie se vede și o echipă de legiști care inspectează zona.

Enre Lucian Molnar, instructor de zbor: „Aeronavele interceptoare erau la o înălțime de peste 2.000 de metri, din punctul meu de vedere. Au efectuat bineînțeles zbor la viteză mică pentru a face semnalele specifice acelui avion. Pentru a merge la aterizare către aeroport.”

Doar că pilotul avionului a ignorat semnalele și mesajele militarilor și și-a continuat deplasarea. Când aeronava de mici dimensiuni a intrat pe teritoriul României, a fost preluată de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Americane.

General Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: „Două aeronave de tip F-16 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii se aflau în spațiul aerian al României în acel moment în zbor, într-o misiune de patrulare. ”

 

Acestea au revenit la Baza 86 Aeriană Feteşti după 30 de minute și au predat misiunea de interceptare aviației militare române.

Vasile Dâncu, ministrul Apărării: „A fost întâmpinat de avioane ce au condus acest avion, au încecat să intre în contact cu el nu a răspuns, nu era un avion care să pericliteze siguranța națională, era un biomotor. Noi am acționat perfect."

În acest timp pilotul avionului nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, așa cum spun normele internaționale. El și-a continuat zborul pe traseul Oradea - Caransebeş - Drobeta Turnu Severin.

Marius Screciu, primar Drobeta Turnu-Severin: „Am crezut că sunt manevre militare pe deasupra orașului, chiar dacă la noi datorită apropierii de granița cu Serbia nu au mai fost niciodată de astfel de manevre.”

După aproximativ o oră aeronava a părăsit pentru câteva minute spațiul aerian al României, a intrat pe teritoriul Serbiei, apoi a trecut iarăși pe deasupra ţării noastre și a intrat în Bulgaria.

Dragomir Zakov, ministrul Apărării din Bulgaria: „Nu a fost necesar să ridicăm imediat avioanele de luptă. Deplasarea avionului a fost monitorizată, securitatea aeriană a fost constant pregătită, dar în niciun moment avionul nu a reprezentat o amenințare la adresa infrastructurii militare sau la adresa civililor din Bulgaria. A fost localizat locul în care a aterizat și în acest moment ministerul de Interne face o anchetă în legătură cu motivele pentru care spațiul aerian a fost violat.”

În Bulgaria, avionul a survolat o parte din nordul țării și a aterizat în apropiere de Tărgovişte, o localitate înfrățită cu orașul cu același nume de la noi din Dâmbovița. Pilotul și pasagerul au acoperit avionul cu o prelată și s-au făcut nevăzuţi. În acest moment, autoritățile bulgărești încearcă să dea de urma celor doi.

Vasile Dâncu, ministrul Apărării: „E un incident rar, după cum ați văzut, un incident mai degrabă ciudat. Nu știm încă care a fost mobilul acelei călătorii ciudate a unui biomotor prin spațiul aerian din trei țări, dar o să studiem cu siguranță, o lebădă neagră.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult