Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură pentru Dragnea. CCR a declarat neconstituțională desecretizarea protocoalelor cu SRI

Your browser doesn't support HTML5 video.

Veste rea de la CCR pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. 

Magistrații au declarat drept neconstituțională inițiativa lor prin care probele obținute cu ajutorul interceptărilor în baza protocoalelor cu SRI pot fi contestate, iar deciziile instanțelor revizuite.

”Vom caută o soluție în Coaliție, nu am de gând să depun armele", a replicat șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Fără a analizeza articolele scrise de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că inițiativa nu este constituțională, deoarece nu respectă principiul separației puterilor în stat. Magistrații semnalează că singura autoritate cu atribuții în organizarea executării legilor este Guvernul.

Decizia CCR: "Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art.1 alin.(4) separația puterilor în stat din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, singură autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor".

Citește și
Cristina Tarcea
ÎCCJ sesizează CCR cu privire la legea declasificării documentelor din CSAT

Legea a fost adoptată în noiembrie și prevede că persoanele care au fost interceptate în baza protocoalelor de colaborare dintre DNA și ofițerii SRI să poată cere revizuirea sentințelor și anularea probelor. Mai mult, cei care se consideră vătămați de efectele acestor documente au 3 ani la dispoziție ca să ceară și despăgubiri în instanță.

"Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la art.1 şi până la intrarea în vigoare a prezenței legi, sunt supuse revizuirii."

Protocoalele sunt în continuare acte ilegale, susține șeful Senatului. Tăriceanu a anunțat că va caută soluții împreună cu Liviu Dragnea și cu premierul Viorica Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: "Nu am de gând să depun armele și să trecem cu buretele peste chestiunea cu protocoalele și să lăsăm protocoalele, eventual alea care s-au declasificat să fie însoțite de un toptan de alte protocoale".

Alina Gorghiu, senator PNL: "E o bătălie de etapă pe care o pierd în cascadă, au venit cu inițiative care să rezolve punctul spețele personale sau pe ale colegilor de partid, mă aștept să găsească alte căi de rezolvare a acestei probleme pe care o au dânșii".

Surse politice vehiculează deja ideea potrivit căreia Guvernul va adopta o măsură prin care să va rezolva această problemă.

Pe 16 ianuarie, Curtea Constituțională s-a mai pronunțat asupra unei decizii privind protocoalele. Atunci, judecătorii au admis sesizarea prin care PSD reclamă că parchetele au folosit în mod ilegal interceptări obținute de SRI. Judecătorii CCR au lăsat însă la latitudinea instanțelor să decidă dacă probele pentru dosarele în curs au fost obținute sau nu legal.

Miza acestor dezbateri ar fi însă revizuirea sentințelor pentru anumiți politicieni condamnați în ultimii ani pentru fapte de corupție.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult