Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cazul fetiței de patru ani care a căzut din pat și a murit. Ce măsuri s-au luat. Mărturiile sfâșietoare ale rudelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cazul fetiţei de patru ani care a murit la începutul lunii decembrie, în casa unei asistente maternale din Timiş, va duce la schimbarea legislației.  

Deși fetița era rănită după ce ar fi căzut din pat, asistenta maternală - în vârstă de 71 de ani - nu a cerut ajutor medical. Nici în noaptea incidentului, nici a doua zi.

Pe lângă ancheta penală, care va lămuri condițiile în care s-a stins copila, autoritățile vor să ia măsuri care să prevină astfel de tragedii.

Vor fi schimbate condiţiile de atestare a asistenţilor. Vârsta până la care aceștia pot lua copii în grijă va fi limitată.

Moartea fetiței în vârstă de patru ani a generat, pe lânga ancheta penală, și una administrativă, făcută de corpul de control trimis de la București.

Citește și
acc
Accident grav cu trei victime pe o șosea din Timiș. Un tânăr a murit, iar alte două persoane au fost rănite

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție: „Din raport avem 25 de măsuri, plus mai multe recomandări, printre care poate cea mai relevantă este solicitarea ca Consiliul Județean Timiș să analizeze modificări la nivelul conducerii. Din analiza noastră, cazul fetiței, dar și a celorlalți doi frați, a fost administrat deficitar încă de când au intrat în sistem și vorbim de mai 2023”.

Fetiţa, aflată în grija asistentei maternale în vârstă de 71 de ani, a murit la câteva ore după ce ar fi căzut din pat. Legiştii au observat pe trupul micuţei și urme ce ridică semne de întrebare.

Yasmina Coclici, verișoara fetiței: „În partea de sus avea o lovitură, o vânătaie foarte mare. Obrajii foarte vineți și am văzut pe mânuțe că avea zgârieturi. Nu existau părți ale corpului unde să nu fie vânătăi”.

Reporter: Când credeți că au fost aplicate acele lovituri?

Yasmina Coclici, verișoara fetiței: „De-a lungul timpului cât a stat la aceea doamnă, la asistenta maternală”.

Alexandru Coclici, verișorul fetiței: „Atunci când i-au luat, membrii familiei, sora lui și asta, au depus dosare, ca să-i ia de acolo, să rămână în familie. Chiar dacă tatăl nu poate să aibă grijă de ei așa cum își dorește statul. Nu a luat nimeni în considerare”.

Asistenta maternală avea și alți copii în grijă.

Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș: „Copii pe care îi avea în grijă asistenta maternală au fost luați chiar în aceeași zi, 7 decembrie, și a fost instituită măsură de protecție la alt asistent maternal profesionist”.

Funcționarii care s-au ocupat de acest caz vor fi cercetați disciplinar, au anunțat reprezentanții Direcţiei de Asistenţă Socială Timiș.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult