Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât vom plăti la gaz după gerul din ianuarie. Facturile din decembrie au fost duble față de noiembrie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu aceste temperaturi, specialiștii spun că vom plăti facturi la gaz mai mari și cu 20%. Zilele geroase pe care le traversăm au dus la un consum foarte mare, pentru că oamenii încearcă să își încălzească locuinţele.

Autoritățile ne asigură că depozitele de gaze sunt pline, iar schemele de sprijin pentru compensarea facturilor sunt în vigoare.

În aceste zile geroase, centralele termice din locuințe merg fără întrerupere. Cu toate că prețul gazului este plafonat la 0,31 lei/kWh, vom simți plin povara facturilor mai mari.

De exemplu, pentru un apartament de patru camere, într-un bloc nou, din apropierea Capitalei, proprietarul a plătit 553 de lei în decembrie, dublu față de luna noiembrie, când temperaturile au fost în mare parte pozitive.

Pentru ianuarie însă, factura va crește și mai mult.

Citește și
accident
Accident cu două victime la Galați după ce un autoturism a lovit un stâlp de iluminat şi o ţeavă de gaze

Dumitru Chisăliță, expert energie: „Vom avea aceste facturi mai mari, spun eu, undeva la un 20% față de luna anterioară, pentru că suntem în situația în care temperaturile au scăzut mult față de perioada lunii decembrie, care nici ea nu a fost una dintre lunile răcoroase”.

Practic, de la un consum de peste 1.900 de kwh, în decembrie, specialiștii estimează pentru același apartament o creștere de până la 2.400 de kwh. Adică o factură de aproximativ 700 de lei.

Calculele diferă însă și în funcție de tipul locuinței. La fel de mult contează și poziția apartamentului, dacă este la parter sau la un etaj intermediar.

Iarna, fiecare grad în minus la temperatura ambientală înseamnă 6-7 la procente economie la factura de gaze. Totuși, specialiștii ne sfătuiesc să evităm să oprim centrala termică. Pentru că dacă locuința se va răci prea mult, ulterior consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.

În cazul în care plecaţi de acasă mai mult de 24 de ore, este recomandat să reduceţi la 16 grade temperatura, iar dacă lipsiţi mai mult de două zile o puteți coborî până la 8 grade.

15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, așa că verificați și dacă țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură.

Potrivit Transgaz, deşi consumul este foarte mare acum, depozitele sunt pline în proporţie de 70%.

Laurențiu Urluescu, AFEER: „Este un consum normal pentru perioada de iarnă, o perioadă foarte friguroasă, nu o să dureze foarte mult, nu ne așteptăm la probleme majore. 1.455 prețul pe kw/h nu ne așteptăm să crească, la consumatorii casnici, facturile pentru gaz sunt la plafonul de 0,31 lei pe k/h, vor fi facturi sub acest plafon, asta datorită relaxării prețurilor gazelor la nivel europen și normalizarea pieței de gaze”

Cu depozitele pline în majoritatea statelor europene, prețurile se apropie de cele de dinaintea crizei energetice. Asta înseamnă că, cel mai probabil, furnizorii vor veni cu prețuri mai mici pentru a putea vinde cât mai mult gaz în perioada următoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult