Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de rău ne face trecerea de la căldura de afară, la aer condiționat. Avertismentul specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În țară noul val de aer fierbinte a adus temperaturi de 41 de grade la umbră în sudul țării și 40 în Capitală.  

Mii de oameni au ajuns la spital, după ce au leșinat pe stradă răpuși de căldură. Va fi cod roșu și mâine, iar medicii avertizează că deshidratarea se poate instala rapid, cu efecte dramatice pentru cei suferinzi.

Și adaptarea e deosebit de grea, dacă intrăm de afară, în spații cu aer condiționat.

Trei mașini au fost avariate în Timișoara de un tânăr de 29 de ani care a leșinat la volan. Cel mai probabil din cauza căldurii. A intrat direct în mașinile parcate.

Martor: „A sunat cineva. Până au ajuns deja era inconștient la volan”. 

Citește și
pompieri
Incendiu puternic izbucnit într-un bloc din Craiova. 30 de persoane s-au autoevacuat

Martor: „Acum ce să facem, bine că domnul este în regulă. Într-un fel...se repară”.

A fost cumplit de cald

Meteorologii au emis cod roșu pentru zona de sud. La ora 16 erau 41 de grade la umbră în Giurgiu și la Zimnicea, dar temperaturile resimțite au urcat până la 44 de grade. 40 de grade au fost și în Capitală.

Localnic: „Ne topim, la propriu”.

Mii de persoane vârstnice, cu boli cronice, au căzut pe stradă.

De la începutul lunii, serviciul de urgență 112 a primit peste 783.000 de apeluri, din care jumătate au fost cazuri de urgență și aproape 184.000 urgențe medicale.

Cele mai multe solicitări medicale s-au înregistrat pe 17 iulie, o zi caniculară în care au sunat peste 7.000 de oameni pentru probleme respiratorii severe, ori pentru persoane conștiente căzute în locuri publice.

Unii nu înțeleg nici acum că pe caniculă trebuie să rămână la adăpost și să facă numai drumurile absolut necesare. Un cuplu a plecat la piață, dar la întoarcere oamenii au început să simtă efectele valului de căldură.

Deshidratare severă

E vorba despre semnele deshidratării severe, care se instalează rapid dacă nu bem un pahar cu apă la fiecare 20 de minute.

Ciprian Constantin, medic diabetolog: „Simptomatologia e similară cu a accidentului vascular cerebral. Nu mai știi de tine, ești dezorientat. O hidratare corespunzătoare și treptată îți redă memoria”.

Apa minerală hidratează cel mai bine, indiferent că e plată sau gazoasă. Cea din urmă are în plus doar bulele de dioxid de carbon, pe care organismul le elimină oricum.

Apoi, ceaiul neîndulcit, la temperatura camerei. Orice altceva are procent mai scăzut de apă și adaosuri de zaharuri, proteine sau lipide. Laptele dulce și iaurtul, inclusiv ayran, cu puțină sare. Fresh-urile de fructe, supele de legume.

În cazuri de epuizare, cu pierdere de electroliți, ne ajută și băuturile pentru sportivi. Alcoolul și cafeaua ne deshidratează rapid.

Totuși, medicii avertizează că diferențele de temperatură în mediu îi pot da peste cap pe suferinzi. Spre deosebire de oamenii sănătoși, care se adaptează în 5-10 minute.

Ciprian Constantin, medic diabetolog: „De la 20 de grade, temperatura biroului, te-ai dus la 40 de grade afară, scăderea tensională este atât de bruscă, încât e nevoie să te așezi. Îți pierzi cunoștința”.

Tudor Popescu, medic: „Aerul e setat la început de zi, de obicei pe 21 de grade, după amiază în schimb nu face față 100%”.

Doctorii ne sfătuiesc să menținem temperatura din interior la 23 de grade și să oprim climatizarea, înainte de a ieși în caniculă.

Echipa: Adriana Stere, Emanuela Băluș

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult