Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de puţine voturi "DA" sunt necesare pentru redefinirea familiei în Constituţie

Numărul de voturi necesar pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 6-7 octombrie este neaşteptat de mic.

Legea referendumului, după ultimele modificări, prevede că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” şi că „rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.

În cifre, asta înseamnă că la referendumul pentru redefinirea familiei din 6-7 octombrie trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 de persoane cu drept de vot (pe baza celor mai recente cifre anunţate de Autoritatea Electorală Permanentă).

Nu e însă suficientă simpla prezenţă. Trebuie ca voturile valabile (indiferent că sunt pentru sau contra) să reprezinte 25% din numărul celor înscrişi în liste – adică e nevoie de 4.737.669 de voturi. Iar jumătate plus 1 din acestea trebuie să fie DA – adică 2.368.835 de voturi.

Pe scurt: pentru ca referendumul să fie validat trebuie să vină la vot peste 5,68 milioane de români, să voteze (adică să nu-şi anuleze votul) 4,73 de milioane dintre aceştia şi să voteze DA 2,36 de milioane.

Citește și
sedinta de guvern
Referendumul pentru redefinirea familiei va dura două zile. Dăncilă: „Partidul pe care îl reprezint susține demersul”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult