Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii și căpșuni coapte în solarii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste câteva zile, în magazinele mari vor apărea lădițele cu cartofi noi românești, roșii moțate și căpșuni dulci coapte în solarii!

În premieră, producătorii mai mari au ales să încheie contracte exclusive pentru prima recoltă cu marile lanțuri comerciale.

Acestea vând deocamdată trufandale de import.

Între timp, fermierii au făcut investiții, ca să iasă rapid cu marfa în piețe la tarabă. Cu prețuri mari ca să scoată și profit.

Dacă ați căutat trufandale în magazinele mari, probabil v-au fost prezentate legume și fructe aduse de peste mări și țări - valabil și în aplicațiile pentru comenzi de alimente.

Cartofii noi sunt sub 4 lei, iar căpșunile 30 de lei kilogramul.

Citește și
petre daea
Ajutorul pentru fermieri va fi dublat de Guvern. Anunțul ministrului Petre Daea

Deși exisă contracte semnate cu producătorii români care au promis să culeagă devreme, cantitățile coapte sunt încă mici. Dar cum se vede, această competiție dintre trufandalele românești și cele de import în depozitele care livrează marilor magazine? Aici au fost, până acum câteva zile, peste 100 de tone de cartofi noi egipteni. Acum așteaptă livrarea ceapa nouă, tot din Egipt, și morcovii din Grecia. De fapt, singurele legume românești din această hală sunt rădăcinile de păstârnac și pătrunjel. Dar, peste o săptămână, producătorii mai mari încep livrările noii recolte către platformele de distribuție. Radu Gherman, director de achiziții hypermarket: „Noi avem peste 600 de fermieri, vorbim de legume și fructe, care ne livrează doar în zona în care ei produc. Avem o echipă în teritoriu, o rețea de achizitori locali.” Între timp, căpșunile timpurii din soiul Premiat, din comuna Greaca de Giurgiu sunt, la piață, cu 10 lei mai ieftine. Producător, de talie medie, a mizat pe recolta precoce. Producător: „Avem 2 hectare de căpșuni.”

Reporter: „De ce costă mai mult decât cele importate?”

Producător: „Ca să facă diferența. Și costurile care sunt, paiele pe care le băgăm la ele, munca. Nu le culegem singuri.” Reporter: Ale dumneavoastră de care sunt?

Producător: „Românești. 35 de lei kilogramul.”

Reporter: V-ați uitat și la cele grecești?

Producător: „Am luat și grecești și nu sunt bune.” Clientul e mulțumit. Client: „Foarte gustoase și aromate. Parfumate.” Între timp, cartofii din comuna Peretu de Teleorman se vând cu 15 lei kilogramul - de 4 ori mai mult decât cei africani. Client: „Nu au același gust.”

Reporter: Deși sunt mai ieftini?

Client: „Poate să fie mai ieftini, dar nu sunt gustoși. Asta vă spun. Chit că dau 5 lei mai mult, dar știu că e ceva bun.” Reporter: Care este momentul când scad prețurile trufandalelor?

Producător: „Va mai dura. Peste o lună, o lună și ceva.” Există și negustori pregătiți și cu roșii grecești, de 20 de lei kilogramul, și cu cele culese din propria seră. Reporter: La roșii românești sunteți intermediar?

Producător: „Nu, e marfa mea. Producător.”

Reporter: Și, totuși, de ce costă de două ori mai mult ale dumneavoastră?

Producător: „Sunt mai bune.” Surprinzător, există un prim lot de alimente de primăvară, în ediție limitată, care are în piață un preț mai bun ca în hipermarket. Producător: „O facem după ce tăiem mieii și înțărcăm oile. Telemeaua proaspătă, când mănâncă oile cea mai bună iarbă.” Costă în jur de 40 de lei kilogramul și se potrivește - după gust - cu legumele noi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult