Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carnea de porc va fi mai ieftină de Crăciun. În toată Europa este excedent de carne

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vedeta mesei de Crăciun carnea de porc va fi mai ieftină anul acesta. Prețul a scăzut cu un sfert o veste bună pentru gurmanzi, dar tristă pentru fermieri care în condițiile pandemiei nu mai au unde să-și plaseze marfa.

În toată Europa este excedent de carne căci pesta porcină a blocat în mare măsură exporturile către China, iar restaurantele care nu s-au închis au redus dramatic comenzile.

Într-o fermă de lângă Bucureşti sunt crescuţi 250 de mii de porci. În mod normal toţi ar trebui să meargă către abator însă anul acesta şi magazinele şi restaurantele au comandat mult mai puţin.

Adrian Balaban, director general ferma de animale: ”În momentul de faţă, am aproape 3000 de animale pe care nu pot să le vând. 30% din producţia estimată pentru perioada aceasta este restricţionată la vânzare".

Cu animalele rămase în boxe, marile ferme sunt nevoite să lase din preţ. Dacă anul trecut un kilogram de carne se vindea, la poarta fermei, cu 8 lei, acum a scăzut la 5 lei. Greu este şi pentru ţăranii care îngraşa câţiva porci pentru cunoştinţe.

Citește și
politie
Doliu la Poliţia Locală din Târgovişte. Un agent a murit din cauza COVID-19

O familie din Tiha Bârgăului, Bistriţa Năsăud, are 160 de porci din diferite rase, bazna, mangaliţa şi chiar mistreţi. Oamenii sunt dispuşi să îi vândă mai ieftin, numai să nu rămână cu ei în coteţ.

Iulica Cioancă fermier: "La om i se pare scump cu 12, 13 lei, le trebuie cu 10, 9 lei/nici banii cât am băgat în ei nu o să i putem scoate, aşa cred, nu am nici o speranţă".

Restaurantele erau clienţi tradiţionali ai fermierilor români, însă acum, când toată industria HORECA este lovită de restricţii severe, livrează doar la domiciliu. Numărul porţiilor de şniţel şi friptură s-a redus considerabil.

Marius Rafa, proprietar restaurant: ”Am lucrat doar cu terasa, nu şi cu interiorul restaurantului. Am avut o scădere de 70% . Iar de când am intrat în carantină suntem undeva la o scădere de 80-85% chiar dacă facem partea de livrări la domiciliu. Cred că în perioada asta toată lumea stă în casă, îşi gătesc singuri sau îşi fac provizii pentru sărbători".

Scăderea preţului se petrece într-un context european. Pesta porcină a blocat comerţul către China, iar marile ferme s-au trezit acum cu un surplus de carne pe care nu reuşesc să îl vândă.

Ioan Ladosi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: "Efectul asupra preţului se transmite ca prin contagiune din Germania. Şi la noi preţurile au luat-o razna în jos foarte mult. Deci noi vindem acum de la poarta fermei cu 30%, preţul porcului în viu, mai mic decât acum un an".

România importă 70% din necesarul de carne de porc pentru consum. Scăderea preţului cărnii de import se remarcă şi în magazine.

Gabriel Pâslaru, purtător de cuvânt reţea de magazine: "Anul ăsta, pentru carnea de porc lumea va plăti cu 20, 25% mai puţin decât a plătit anul trecut în aceeaşi perioadă pentru sărbători".

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că 16% dintre români nu îşi permit să mănânce carne atât de des pe cât şi-ar dori. Cifrele ne plasează la coada clasamentului european, după bulgari.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult