Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce trebuie să știe părinții despre Planul Naţional privind siguranţa şcolară. În ce condiții vor fi testați antidrog elevii

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară a fost semnat marți la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Elevii vor beneficia de ore de educație sanitară și vor putea fi testați, cu acordul părinților, pentru consumul de droguri.

Semnatarii documentului sunt miniștrii din cadrul MAI, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Familiei, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii, Ministerul Sănătății și un reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Autoritățile își propun să prevină și să combată traficul şi consumului de substanţe psihoactive în rândul elevilor. De asemenea, în document se precizează că se dorește și prevenirea cazurile de bullying şi reducerea riscului de expunere a elevilor la infracţiuni, în special a celor comise cu violenţă.

Părinții vor colabora cu MAI în „grupuri de acțiune” în școli

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară nu este un document nou, ci a fost actualizat de-a lungul anilor, inclusiv în anul precedent.

Citește și
Politia Romana
Un șofer testat pozitiv pentru droguri a accidentat un pieton băut pe un bulevard din Slatina

Elementul nou al planului pentru anul școlar 2023-2024 este reprezentat de „constituirea unor grupuri de acțiune, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, formate din reprezentanții acestora, ai MAI, asociațiilor de părinți/elevi și, după caz, ai altor autorități, având ca scop facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar”.

În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, în Plan se arată că există posibilitatea ca elevii să fie testați, dar doar cu acordul părinților și nu în masă.

La punctul 9 din Capitolul II al planului se precizează că se va elabora un „cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul” și că în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi.

În același timp, elevii vor beneficia în cadrul orelor de curs obligatorii, de lecții de educație pentru sănătate, prin care li se vor comunica riscurile consumului de droguri, alcool și tutun.

„Cred că ăsta e lucrul cel mai important: copii sănătoşi, copii care trăiesc în condiţii de siguranţă pentru ca să avem un viitor care să fie optimist pentru România”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, referitor la introducerea acestor lecții.

Cine va face testarea elevilor

Întrebat dacă testarea rapidă a tinerilor pentru depistarea drogurilor va fi făcută de medicii de familie, la solicitarea părinţilor, ministrul a răspuns că pentru realizarea acestui tip de teste nu este nevoie de personal medical, ci de „personal instruit” în acest sens. Conform acestuia, „nu neapărat profesorii” trebuie să facă aceste teste. „Noi am făcut câteva propuneri în acest sens colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne şi sunt convins că vom găsi împreună un plan de acţiune sau elemente de natură tehnică care să facă testarea facilă, confidenţială şi nediscriminatorie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult