Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este cel mai puternic dezvoltat oraș din România. Atrage tineri din toată țara

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cluj-Napoca, Bucureşti şi Sibiu figurează în topul celor mai dezvoltate orașe din România.

Potrivit unui studiu recent, școlile și universitățile, transportul în comun, atracțiile turistice și culturale, dar și oportunitățile de carieră sunt principalele motive care fac ca aceste localități să fie cele mai atractive din țară, iar oamenii să confirme o creștere însemnată în privința calității vieții.

Serviciile de sănătate şi învăţământ, infrastructura, festivalurile și evenimentele sportive, dar și faptul că investițiile străinilor sunt în creștere în special în sectorul IT, clasează Cluj-Napoca pe locul 1 în topul celor mai dezvoltate orașe din România. Universitățile foarte bune și oportunitățile de găsire a unui loc de muncă îi atrag pe tineri în acest oraș.

Băiat: „Oportunități mai bune, viață și locuri de muncă mai bine plătite”. Fată: „Mi se pare că îți oferă mai mult șansa să călătorești decât altele, dar ar putea să fie puțin mai bine conectat”.

În același top figurează Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Iaşi.

Citește și
vladimir putin
Rusia, slăbită de atacuri teroriste și de războiul din Ucraina. Ce îl distrage în prezent pe Putin

Marius Cristea, consultant în domeniul dezvoltării urbane: „Bucureștiul crește pentru că e într-o logică diferită de celelalte orașe, e un oraș capitală, ca atare majoritatea serviciilor publice, majoritatea companiilor mari stabilesc aici sediile. Sperăm că și serviciile publice vor atinge un nivel de calitate pe măsura dezvoltării mediului privat”.

Bărbat: „Evident că sunt mai multe locuri de muncă față de orașele mai puțin dezvoltate”.

Femeie: „Ca și structură de transport s-a dezvoltat. Acces mai ușor la niște structuri medicale, la autorități și partea de învățământ”.

În total, au fost analizate 41 de orașe, adică municipiile de reședință de județ.

Florian Fiat, economist: „Ne-am uitat la 51 de indicatori, un număr mare de indicatori economici sociali. Am luat în considerare chestiuni care țin de economie, finanțele publice ale orașului, densitatea antreprenorială, care este competitivitatea urbană, capacitatea de inovare, lucruri care țin de calitatea învățământului liceal și gimnazial, de universități, de numărul de studenți și elevi raportați la populație, calitatea atracțiilor turistice din oraș, a parcurilor, a timpului pierdut în trafic, a amprentei verzi”.

Felix Tătaru, președintele institutului pentru Orașe Vizionare: „Vorbim despre un lucru important pentru vibrația unui oraș este legată de, să zicem tinerețe, câți studenți și elevi sunt într-un oraș raportat la mărimea orașului. Iași, de exemplu, este pe locul unul la asta”.

Orașele aflate la polul opus cu cele mai mici performanțe sunt Slobozia, Giurgiu,Brăila, Călărași și Alexandria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult