Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este cel mai sigur oraș din România. Ocupă locul 14 la nivel mondial

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cluj Napoca este cel mai sigur oraș din țară, iar la nivel mondial ocupă locul al 14-lea. Așa arată datele unei platforme de specialitate care adună informații din cele mai importante orașe ale lumii.

Se întâmplă acest lucru pentru că autoritățile au facut investiții majore în infrastructură. Progresul aduce și neplaceri- în ultimii ani, Clujul a devenit si unul dintre cele mai aglomerate orașe ale țării.

Cluj-Napoca a obținut locul 14 în clasamentul celor mai sigure orașe din lume, potrivit datelor "Numbeo", una dintre cele mai mari platforme care deține informații despre calitatea vieții și rata criminalității din cele mai importante orașe.

Rata de siguranță din orașul transilvănean este de 79,21, peste multe metropole din Europa, cum ar fi Praga, Valencia sau Luxemburg. S-a ajuns aici pentru că în ultimii ani s-au făcut investiții de milioane de euro în infrastructură și sisteme de supraveghere. Mirela Peer, dispecer: "Pe aceste camere putem monitoriza în timp real cele mai importante zone ale orașului, cum ar fi intersecția străzilor Bucureșți cu Paris sau Piața Unirii".

Aproximativ 90 la sută dintre principale zone ale orașului sunt monitorizate cu ajutorul camerelor de supraveghere. Dan Tarcean, viceprimar Cluj Napoca: “Sunt în acest moment peste 400 de camere instalate și funcționale iar în perioada următoare urmează să mai instalăm alte 300 de camere".

Iar rezultatele se văd.

Anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, criminalitatea sesizată a înregistrat o scădere de 16 procente, comparativ cu 2019.

"Nu îmi e frică să merg pe stradă, nici ziua, nici noaptea. Este un oraș civilizat, sigur, oamenii sunt normali, nu am auzit de niciun fel de probleme", a declarat o femeie.

"Nu știu să fi avut parte sau să fi asistat la scene de violență", a completat un bărbat.

Și compania de transport public asigură protecția călătorilor printr-un sistem de securitate modern, care implică sute de camere de filmat, montate pe cele peste 100 de autobuze din oraș.

Ovidiu Milionean, coordonator CTP: "Toate mijloaele noastre de transport sunt dotate cu camere de luat vederi, cum este cea din spatele meu, pentru siguranța călătorilor și a traficului".

Imaginile sunt transmise în timp real la dispecerat. Liviu Neag, Director Compania de Transport Public Cluj: "Pe acest panou se vede la ora actuală distribuția flotei pe trasee, deci putem știi în orice moment câte mijloace de transport sunt, modul de deplasare și dacă eventual apar blocaje, avem semnale în acest sens". Pe de altă parte, traiul este scump în Cluj Napoca. Potrivit studiilor de profil, orașul are printre cele mai mari chirii din țară, iar traficul este foarte aglomerat.

Cele mai sigure orașe din lume:

1. Doha, Qatar 2. Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite 3. Taipei, Taiwan .... 14. Cluj-Napoca, România ... 30. Timișoara, România ... 42. Valencia, Spania ... 48. Brașov, România ... 67. Bucureșți, România ... 77. Stuttgart, Germania ... 82. Iași, România ... 230. Craiova, România

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult