Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Căpșunile românești, gata să apară în piețe. Cultivatorii au serele pline

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă vă este dor de căpșunile românești, să știți că în următoarele zile vor apărea în piețe. Este promisiunea cultivatoriilor români, ale căror solarii sunt pline de fructe coapte.

Pentru cele crescute pe câmp, mai avem de așteptat cel puțin 3 săptămâni de acum încolo.

"Imediat după sărbătorile de Paști vor fi gata de cules. Căpșunici de Las Fierbinți! Sâmbătă, am făcut prima livrare. Ne-am străduit să ducem și ceva dulce pe mesele românilor", spune Ștefan Deiu. Acesta a cultivat căpșuni, în Fierbinți, județul Ialomița, pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați. 75% din cultură este în solarii, iar fructele deja s-au înroșit.

"Livrarea pe care am făcut-o sâmbătă a fost una mică, fiind, practic, primul rod, primele flori care au ieșit. Abia de la jumătatea săptămânii acesteia vom începe să culegem intensiv, urmând să creștem producția de la o săptămână la alta, până după jumătatea lunii mai. Asta pentru spațiul protejat", a mai spus cultivatorul din Fierbinți.

Cine își dorește să guste din căpșunile românești, crescute în aer liber și coapte de razele soarelui, mai are de așteptat. Pe plantația unui cultivator din Brăila, anul pare productiv. Se așteaptă la aproape 15 tone/hectar.

Citește și
Haos în piețele din România, din cauza nerespectării restricțiilor. „Ne-a întors pe vremea lu' împușcatu!”
Haos în piețele din țară, din cauza nerespectării restricțiilor. „Ne-a întors pe vremea lu' împușcatu!”

"Dacă ne uităm la planta asta, deja avem fructele formate. Uitați, astea-s fructe care se mănâncă în 3 săptămâni. Valoarea ei pleacă de la razele soarelui," spune Constantin Petre.

Cum anul acesta sezonul căpșunilor coapte și crescute în aer liber din România se suprapune cu finalul celui din Turcia și Grecia, în piață vor fi fructe destule.

Anul trecut, de exemplu, prețul de pornire pentru un kilogram de căpșuni românești a variat între 12-13 lei și a scăzut până la 7 lei pe kilogram.

Cultivatorii noștri spun că producția românească vine și cu alte avantaje, dar și aici, bineînțeles, depinde de la cine cumperi.

"Cultura noastră este aproape ecologică, nu folosim substanțe chimice foarte multe, lucrăm pe strat de paie, în anul anterior s-a făcut o fertilizare cu gunoi de grajd, căutăm să le facem cât mai naturale", a mai spus cultivatorul din Brăila.

Având în vedere starea de urgență, comercianții de căpșuni nu-și prea freacă mâinile. Cum lumea nu mai iese la cumpărături, vânzările au scăzut și la jumătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult