Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cantităţi istorice de zăpadă în Spania. Jumătate din țară este sub cod roșu de alertă pentru noi ninsori

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cantităţi "excepţionale, poate istorice" de zăpadă - după cum a anunţat Agenţia Meteolologică naţională s-au depus în zece provincii, din Spania. Și jumătate din țară este sub cod roșu de alertă pentru noi ninsori.

Din cauza viscolului sute de automobilişti au rămas blocaţi azi-noapte în maşini. La Madrid n-a mai nins atât de mult de 40 de ani așa că aeroportul internaţional a fost închis.

Furtuna Filomena a adus în Spania viscol şi ninsori cum nu s-au mai văzut de 40 - 50 de ani. Pentru prima data în această țară a fost emisă avertizare de cod roșu, la Madrid și în cel putin zece provincii spaniole. De altfel, regiunea capitalei a fost epicentrul haosului. În Madrid, unde circulaţia vehiculelor fără lanţuri la roţi era imposibilă la primele ore ale dimineţi, transportul public a fost oprit şi colectarea gunoiului - suspendată. Gurile de metrou au fost înzăpezite.

Localnicii si-au exprimat stupefacția pentru un episod de iarnă de neinchipuit pentru Madrid. Dar unii au descoperit și bucuria adusă de zăpadă ca la munte. La Puerta del Sol, kilometrul zero al orașului și-au făcut apariția schiorii.

Azi-noapte, cantitatea record de zăpadă depusă, 20 - 30 de centimetri, a fost prilejul altor scene supra-realiste pentru Madrid - sănii trase de câini pe străzi şi bătai cu bulgări "colective", în alt loc simbol al orașului, Plaza del Callao.

Citește și
judete
Județele cu cele mai multe cazuri noi de COVID-19. Constanța a reintrat în zona roșie

Dar, dincolo de distractie, zăpada a adus probleme serioase. Sute de de spanioli au rămas blocaţi în maşini. Si în ajutorul lor au intervenit inclusiv militarii din Unitatea specială pentru urgențe a capitalei spaniole.

Aeroportul internațional Barajas, din apropierea Madridului, a fost închis ieri, la 10 seara, ora locală și redeschis abia în cursul dimineții de azi. Au fost anulări și intarzieri, de asemenea, la cursele de trenuri.

Dar furtuna încă nu a ieșit din scenă. Serviciile meteo au prognozat încă o zi cu condiții meteo extreme, în Peninsula spaniolă, cu zăpadă, ploaie, vânt și valuri mari în zonele de coastă.

Pe de altă parte în această dimineață avalanșa a cuprins câteva cabane dintr-o staţiune de schi din Siberia. Salvatorii, cărora li s-au alaturat numeroși voluntari, au găsit un adolescent de 14 ani - în viață, dar cu răni serioase. Era într-o cabină îngropată în zăpadă, care a fost târâtă mai bine de 200 de metri din locul unde se afla înaintea producerii avalanşei, spun autoritatile. Au fost recuperate din zăpadă și trei trupuri neînsuflețite. Din cauza unui viscol foarte puternic, toate cabanele erau ne-ocupate, cu excepția uneia în care locuiau directorul stațiunii, soția lui si cei doi copii, cel mai mic de un an și jumătate. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult