Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când se va ajunge la cota de siguranță la barajul Tăul Mare. Motopompele evacuează apele din barajul în pericol de surpare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pericolul este încă uriaș la Roșia Montană. 300.000 de metri cubi de apă stau să se reverse peste casele oamenilor.

Fisura apărută în barajul subteran a fost descoperită în ultima clipă și va mai dura patru zile până când motopompele aduse de pompieri vor reduce din presiunea apei, ca barajul subteran să nu se rupă.

În timp ce unii localnici și-au părăsit gospodăriile, autoritățile locale recunosc că o expertiză din 2019 impunea lucrări de consolidare, dar nu au făcut nimic.

Nivelul apei din Lacul Tăul Mare trebuie să scadă cu cinci metri, pentru ca pericolul să fie depășit. Motopompele evacuează apa la o capacitate de 10.000 de litri pe minut, iar în 24 de ore au scăzut nivelul cu un metru. Vor reuși să facă evacuarea necesară în următoarele patru zile. La ultima expertiză, în 2019, specialiştii au constatat că vana de evacuare în caz de pericol e colmatată, dar şi alte nereguli. Deşi experţii au spus că barajul are nevoie de mai multe lucrări, nimeni nu a făcut nimic.

Fisura a apărut la suprafaţă ca o simplă gaură şi a fost sesizată de un localnic. În adâncime, ea ajunge până la 17 metri şi ia forma unei pâlnii de eroziune. Dacă apa se infiltrează aici, barajul din pământ şi piatră ar putea fi distrus, iar apa s-ar revărsa peste localitatea Roşia Montană.

Citește și
rosia montana
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană

Teodora Suciu, corespondent PROTV: „Această galerie de adâncime este din zidărie de piatră. Când s-a format fisura în dig, tunelul a fost blocat, ceea ce face imposibil accesul la robinetul de la suprafaţă ce dă drumul la golirea lacului. Chiar și dacă s-ar putea ajunge la el, acel robinet este ruginit și nu este funcțional de zeci de ani, semn clar al nepăsării."

Între timp, responsabilii s-au descurcat folosind improvizații.

Reporter: Conducta aceasta e o improvizaţie, nu?

Directorul Serviciul Voluntar Primăria Roșia Montană: „Da. Cu ea golim un metru, când e cod portocaliu, când creşte nivelul.”

Tăul Mare a fost construit în urmă cu mai bine de un secol, pentru punerea în mişcare a instalaţiei de separare a aurului exploatat. Lacul are o suprafaţă de 40.000 de mp şi este alimentat de trei pâraie. Se află în administrarea primăriei Roşia Montană, care nu a obţinut fondurile necesare pentru lucrările necesare stabilite la ultima expertiză, cea din 2019. Edilii au considerat că recomandările nu sunt urgente.

Mihai Goțiu - activist de mediu: Primarul trebuia să ceară fonduri de urgență

Costică Sofronie, expert tehnic: „Este o lege a siguranței barajelor, și legea aceasta prevede foarte clar obligativitatea expertizării periodice a barajelor de către experți în domeniu, care, după ce fac expertiza, se prezintă la comisia de siguranță a barajelor"

Sorin Vlad, director SGA Alba: „Am dat avertismente.”

Reporter: Şi amenzi?

Sorin Vlad: „Dacă dăm amenzi, nu se întâmplă nimic. De ce să dăm? Sunt scumpe lucrările. Întrebaţi la primărie, ei se ocupă."

Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană: „Am primit recomandări, nu avertismente. Recomandări că trebuie reparată golirea de fund, dar pentru asta trebuie golit lacul.”

Reporter: Şi de ce nu a fost golit?

Eugen Furdui: „Nu au fost probleme, nu am avut de ce."

Mihai Goțiu, activist de mediu: „Proprietarul, adică primăria Roșia Montană, era primul în măsură să asigure fonduri pentru o eventuală și necesară consolidare. Dacă nu are fonduri, să le fi cerut din fondul de urgență al Guvernului" În acest timp, mulți dintre oamenii care locuiesc în apropiere nu se îndură să își abandoneze gospodăriile, chiar dacă au primit mai multe mesaje de avertizare.

Bătrân: „Pe vremea bunicilor, se golea barajul, se scotea nămolul, se curăţa. După Revoluţie, nu a mai făcut nimeni nimic."

Bărbat: „Unde să las cinci vaci, vite, câini. Fân avem, mâncare."

Doar jumătate dintre cei 200 de locuitori şi-au părăsit locuinţele în nopţile precedente, dar unii au revenit, crezând că autorităţile au situaţia sub control.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult