Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Campanie extinsă a vânătorilor pentru ținerea sub control a șacalilor care s-au înmulțit necontrolat în Delta Dunării

Your browser doesn't support HTML5 video.

După zeci de atacuri ale șacalilor în Delta Dunării, vânătorii au ieșit să-i împuște. În 120 de zile vor să prindă 400 de prădători.

Animalele s-au înmulțit atât de mult în ultimii ani încât ajung chiar și în satele din inima Deltei. Prădătorii ucid inclusiv animale mari. Într-o singură zonă au omorât, aproximativ 100 de vite în doar 3 luni.

Pădurile de la marginea localității Ilganii de Sus au fost încercuite, dimineață, de vânători. Prădători nocturni, șacalii sunt mai ușor de vânat la aceste ore, când se retrag în desiș. Vânătorii s-au așezat în șir, la distanță de aproape o sută de metri unul de altul și au așteptat ca gonacii pe cai să împingă animalele spre ei.

În aproape jumătate de oră, doar șacali au ieșit din pădure. Dovadă, spun vânătorii, că prădătorul a distrus celelalte specii.

De la începutul anului, șacalii au ucis o mulțime de animale: oi, porci, dar și aproximativ 100 de vite din 1.000 câte au localnicii din zonă.

Marian Staicu, localnic: ”Animale mari în jur de 10 bucăți numai anul ăsta iar ca viței de aceștia mici de lapte care este delicatesa lor în jur de 80 de bucăți. Înainte îi mai țineam sub control. Erau mai puțini, dar s-au îmnulțit necontrolat”.

Mihai Diaconu, vânător: ”Intră în grajduri rup vițeii vaci. El nu are prădător natural este ultimul pe lanțul trofic”.

Fiecare vânătoare de șacali este supravegheată de un inspector al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Silviu Anton, inspector ARBDD: ”Până în prezent avem 16 acțiuni pe diferite UAT-uri avem 116 exemplare extrase până acum din specia șacal. Sperăm să ajungem la numărul de 400”.

Vânarea selectivă a șacalului a fost interzisă timp de 15 ani. A fost reluată în 2021, după mai multe sesizări ale autorităților din Deltă. Potrivit unui recensământ făcut anul trecut, în zonă trăiesc aproximativ 2.900 de exemplare. În realitate, numărul lor ar putea fi mult mai mare, dată fiind și frecvența atacurilor.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult