Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CAMERA ASCUNSĂ. Porci, vânduți din zonele afectate de pestă. ”E injectat, are tot”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În prag de Crăciun, românii din zonele afectate de pesta porcină sunt disperaţi. În satele din Constanța, mulţi vând ilegal porci, la poartă sau online. 

În Tulcea, autorităţile au deschis șapte dosare penale pe numele celor care şi-au repopulat ilegal gospodăriile sau au încercat să trimită carne de mistreţ în străinătate. Iar cei din localităţile neatinse de boală susţin că, în lipsa clienţilor, rămân cu porcii în bătătură.

Reporter: „Pe aici, pe la dumneavoastră au fost cu pesta?” Localnic: „Nu, n-au fost. Că dacă ajungeau…E crotal, e înregistrat, e injectat, e tot, ce naiba..” Reporter: „Are toate analizele?” Localnic: ”Are tot ce-i trebuie.”

Negocierea filmată cu camera ascunsă are loc în comună Fântânele, situată foarte aproape de un focar de pestă porcină din Dobrogea. De aici se aprovizionează şi localnicii din zonele în care virusul a făcut ravagii.

Niciunul dintre producătorii filmaţi de noi cu camera ascunsă nu îşi anunţă clienţii de acest pericol. Deşi legea interzice vânzarea cărnii de porc şi transportarea ei în alte localităţi, mulţi închid ochii.

Citește și
rusanesti
Inspectorii s-au întors în Rusănești, Olt. Localnici: ”Voi staţi la căldură, noi stăm ca proştii”

„- Noi nu-l lăsăm aici, noi îl ducem la părinţi la Craiova.” „ - Nene să fiţi sănătoşi! Ascultă-ne un pic, nouă ne trebuie o hârtie precum că mata ne-ai dat porcul, proprietar da, ca eu să pot să-l transport. Dacă ar fi în cursul săptămânii, pot să pun şi eu stampila de la primărie.” „ - Da?” „- Da. Precum că a luat la cunoştinţă primăria.” „- Deci puneţi stampila de la primărie?” „ - Da, da, se poate."

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare susţin că nicio primărie nu este abilitată să emită acte care să asigure legalitatea transportului de carne de porc.

Potrivit regulilor instituite împreună cu autorităţile europene, judeţele Constanța şi Tulcea sunt în zona roşie, plină de focare de pestă porcină. Oamenii din zonă nu au voie să transporte nici porci vii, nici tăiaţi, în afara zonei de restricţie. Vigilenţi, unii fermieri negociază direct pe internet sau la telefon, fără să-şi mai dea întâlnire cu clienţii.

Fermier, prin telefon: „Am mai mulţi, am mai mici, la 60, la 70, la 100, la 200, la 150. Am mai mulţi."

Fermier, prin telefon: „Nu s-a detectat nici un focar în zona noastră, a fost în zona Tulcei în partea cealaltă, la noi nu a fost."

În Tulcea, astfel de practici descoperite sunt sancţionate. Autorităţile au deschis până acum șapte dosare penale, după ce i-au prins pe localnici că şi-au adus ilegal porci în gospodăriile aflate în zone cu pestă sau voiau să trimită pachete cu produse de mistreţ în străinătate.

Probleme sunt şi în zonele neatinse de pesta porcină. În Mureş, de pildă, târgurile au fost închise de autorităţi, iar oamenii care cresc porci spun că nu mai au unde să-i vândă. Csaba Kucsi, proprietar porci: „Anul trecut am vândut 7-8. Acum, le e frică să cumpere, nu ştiu."

295 de localităţi din 18 judeţe din ţară sunt afectate de pesta porcină. Potrivit ANSVSA, până acum au fost sacrificaţi 362.000 de porci.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult