Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Calvarul prin care trec părinții ai căror copii sunt dependenți de droguri. Fenomenul a scăpat de sub control în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consumul de droguri în rândul adolescenților pare scăpat de sub control.

Este înfiorător cât de ușor pot fi cumpărate aceste substanțe, spun părinții, în timp ce medicii atrag atenția că tinerii amestecă drogurile și își fac și mai mult rău.

În România nu există centre de sprijin în care adolescenții să fie trimiși după externare și ajutați să scape de dependență. Din această cauză, mulți recidivează.

Pe o stradă, un tânăr prins drogat de polițiști abia stă în picioare. Nu reușește să își coordoneze mișcările și pare pierdut.

Pe un pat de spital, o adolescentă este ținută de mână de mama ei. Fata are halucinații, iar palmele îi sunt încleștate.

Citește și
traficant droguri
Inspecția Judiciară demarează controale la dosarele din Justiție privind deținerea de droguri, după accidentul din 2 Mai

Consumul de substanțe interzise a luat amploare în ultima vreme, iar minorii cad tot mai des în această capcană distrugătoare.

Radu Țincu, medic primar ATI toxicologie: „S-a ajuns chiar la 13 ani să fie prezentați cu intoxicații acute; aduși de părinți, cu episoade psihotice și tulburări de comportament. Rar mai găsești un buletin de analize cu o singură substanță. Cei mai mulți sunt pozitivi la 3-4-5 sau chiar mai multe substanțe. Aceste substanțe psihioactive noi - etnobotanicele și legalele sunt capabile să inducă astfel de tulburări de comportament ce se întind pe 2-3 săptămâni”.

O mamă este internată în spital cu băiatul ei de 17 ani. Povestește că acesta a început să se drogheze din cauza unei decepții în dragoste. Atunci când a observat că și-a schimbat comportamentul a discutat mult cu el și chiar l-a dus la psiholog. Băiatul intrase însă deja într-un anturaj dubios și nu a reizistat tentației. În spital femeia a cunoscut și alți părinți care se confruntă cu aceeași problemă.

Mama unui adolescent consumator de droguri: „Sunt copii care vin din familii organizate, sunt copii care vin din licee bune. Atât timp cât autoritățile nu reușesc să stăpânească rețelele acestea de răspândire a drogurilor, atât timp cât adrogurile au devenit atât de ieftine, încât sunt mai ieftine decât pachetele de țigări pe care adolescenții le fumează chiar în curtea școlii, mie mi se pare că e un fenomen de nestâpânit”.

Medicii vorbesc de o creștere îngrijorătoare a numărului de adolescenți care consumă substanțe interzise. Vorbim fix de acea grupă de vârstă pe care statul o ajută cel mai puțin. Nu există centre de sprijin în care acești pacienți să meargă după externarea din spital. Rămân doar în grija familiilor, care de cele mai multe ori nu îi pot ajuta.

Cristina Anghel, medic primar psihiatrie pediatrică spitalul Obregia: „Noi putem să-i spirjinim în prima fază eventual de sevraj, dacă este cazul, deși foarte mulți dintre ei își declară intenția de a renunța la consumul de substanțe atât timp cât sunt internați la noi, știm că ajunși în afară, în grupurile de prieteni și puși față în față cu tentația, cei mai mulți recidivează”.

Urmările consumului de droguri în adolescență pot fi extrem de severe

Creierul nu este suficient dezvoltat, iar aceste persoane vor ajunge să aibă afecțiuni psihiatrice când vor deveni adulți.

Conform Agenției Naționale Antidrog, cei mai mulți consumatori sunt în regiunea București-Ilfov, însă vara crește mult consumul pe litoral.

Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța: „În ultimele luni de la 18 persoane testate pozitiv, în luna iunie de exemplu, la aproape 30 în luna iulie”.

Iulian Tene, managerul unui hotel din Mamaia: „Au fost tineri mai agitați, mai turbulenți și în câteva rânduri paza a fost oblicată să intervină. Chiar am fost nevoiți să chemăm și Jandarmeria”.

În încercarea de a-i ajuta pe acești tineri, 30 de medici din toată țara vor urma la Iași un curs de medicina adicției. Vor învața cum să gestioneze aceste probleme și cum să le vindece.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult