Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Căldura timpurie a secat pământul de apă și ar putea afecta pomii fructiferi. Ce spun specialiștii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne bucurăm de zile neobișnuit de calde pentru începutul lunii aprilie, iar potrivit meteorologilor în următoarele două săptămâni vom avea senzația că a început vara.

Este o explozie de culoare și de verdeață în toată România, însă în timp ce noi ne bucurăm, căldură timpurie a secat pământul de apă. În felul acesta au apărut multe insecte periculoase.

Soarele puternic a trezit natura mai devreme la viață, iar străzile sunt pline de copaci înfloriți. Traversăm însă o perioadă a extremelor. Dacă ne uităm în urmă cu un an, fix în această perioadă viscolul făcea numai probleme.

Un an mai târziu, albul zăpezii a fost înlocuit de albul florilor de cireș. Într-o livadă de lângă Afumați, județul Ilfov, pentru că este atât de cald copacii sunt încărcați de flori până la refuz.

Agricultorii spun că la cum arată acum livada vom avea un sezon plin de cireșe. Inclusiv soiurile târzii au înflorit înainte de vreme. Partea rea este că din cauza căldurii, pământul este uscat iar, fără un sistem de irigații, există riscul ca fructele să fie multe, dar mici.

Citește și
castraveti in gradina
Cum să protejezi castraveții de boli și dăunători. Sfaturi pentru combaterea problemelor din grădină

Și câmpurile de rapiță din vestul și sudul țării sunt de un galben spectaculos. Plantele s-au grăbit cu două săptămâni, mai ales că s-au înregistrat și 28 de grade Celsius.

Alexander Degianski, agricultor: „Anul trecut, întreaga rapiță era în stadiul ăsta de boboc floral, și nu vedeai foarte mult galben în câmp la această dată”.

Temperaturile mult prea mari pentru această perioadă, când nu ar fi trebuit să fie mai mult de 18 grade Celsius, dar și iarna blândă au adus peste România un val de insecte, care atacă și plantele și oamenii.

Aurelian Pintilescu, biolog: „Acesta este trendul, să nu mai avem ierni și atunci nu mai ingheață nimic, nu mai moare niciun dăunător, atât pe partea de dăunători pentru sănătatea populației, țânțari, căpușe, rozătoare, cât și pe partea de agro. Este posibil să devansam anul acesta și tratamentele de dezinsecție exterioară”.

Cristi Dumitrescu, agricultor: „Stropim mai des, în special în perioada de vară pentru că au apărut foarte mulți dăunători care au apărut din America de Sud și din alte zone ale globului”.

Meteorologii anunță că în următoarele două săptămâni vara se va instala în mai multe zone din țară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult