Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bloomberg: Elitele Rusiei nu mai au încredere că Putin poate câștiga războiul

Elitele Rusiei și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Vladimir Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin în prezent, scrie Bloomberg, potrivit Ukrainska Pravda.

Inclusiv oligarhii care susțin invadarea Ucrainei nu mai cred că președintele rus poate obține o victorie în Ucraina, mai scrie Bloomberg, citând șapte persoane familiare cu situația de la Moscova, care au dorit să rămână anonime.

O stare de melancolie din ce în ce mai profundă cuprinde elita Rusiei cu privire la perspectivele războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina, chiar și cei mai optimiști considerând că un conflict „înghețat” ar fi cel mai bun rezultat pentru Kremlin, în acest moment.

Mulți membri ai elitei politice și de afaceri s-au săturat de război și vor să se încheie, deși se îndoiesc că Putin va opri luptele. În timp ce nimeni nu este dispus să îl confrunte pe președinte privind invazia, încrederea absolută în leadership-ul său a fost zdruncinat de aceasta.

Sursele citate de Bloomberg consideră că cea mai favorabilă perspectivă ar fi să aibă loc negocieri la finalul anului, transformând conflictul într-unul înghețat și permițându-i lui Putin să proclame o „victorie a la Pirus” pentru ruși, păstrând o parte din teritoriile ucrainene ocupate.

„Le este frică să devină țapi ispășitori pentru un război fără sens. Este cu adevărat surprinzător cât de răspândită în elita rusă a devenit ideea unei șanse ca Putin nu va câștiga acest război”, a declarat Kirill Rogov, fost consilier al guvernului rus.

Deznădejdea este tot mai mare în Rusia și a dus deja la diviziuni sociale acute, scrie Bloomberg. Explozia provocată de ruși la barajul Kahovka a complicat și mai mult conflictul, deoarece apele au acoperit teritoriul ocupat de ruși.

Iar atacurile din interiorul Rusiei cresc sentimentul de nesiguranță. Recent au fost atacuri cu drone asupra Moscovei și lupte în regiunea Belgorod. Toate acestea subminează imaginea lui Putin ca garant al securității Rusiei, notează Bloomberg.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult